Ingezonden persbericht


Datum : 1 juni 2010

10% meer pleegkinderen opgenomen in 2009

In 2009 hebben 23.355 kinderen voor korte of langere tijd bij pleegouders gewoond, blijkt uit de jaarcijfers van Pleegzorg Nederland. In totaal zijn dat jaar 8.947 nieuwe plaatsingen gerealiseerd. Dat is een toename van 10% ten opzichte van 2008.

In 2009 zijn 2.940 nieuwe pleegouders ingeschreven. "Het is fantastisch dat het ook afgelopen jaar weer is gelukt om meer kinderen te helpen dankzij de inzet van ruim 13.000 pleeggezinnen en honderden professionals. Mede dankzij de succesvolle SIRE-campagne "Pleegouders zijn bijzonder nodig," is het pleegouderbestand verder gegroeid," aldus Ans van de Maat, woordvoerder van Pleegzorg Nederland.

Nieuwe pleegouders
De maatschappelijke betrokkenheid is groot en veel mensen zijn bereid de zorg voor een kind van een ander op zich te nemen. Het pleegouderbestand is de afgelopen jaren gegroeid. Op 31 december 2009 stonden 1.330 pleegouders ingeschreven die beschikbaar zijn voor een (bij)plaatsing van een pleegkind. Nieuwe pleegouders geven echter vaak aan eerst ervaring op te willen doen met een lichtere vorm van pleegzorg, zoals deeltijdpleegzorg. Deze lichtere vormen van pleegzorg zijn gemakkelijker in te passen in het dagelijks leven van aspirant pleegouders.

Matchingsprobleem
Kinderen met ernstige emotionele of gedragsproblemen wachten echter langer dan wenselijk op een plaatsing bij pleegouders. Het gaat hierbij om intensievere vormen van pleegzorg. Bijvoorbeeld voor kinderen die na behandeling in de jeugdpsychiatrie worden aangemeld bij pleegzorg. Op 31 december 2009 bestond deze groep uit 568 kinderen. Het blijft moeilijk om voor deze groep kinderen geschikte pleeggezinnen te vinden. Dit wordt ook wel een 'matchingsprobleem' genoemd, het gegeven dat 'vraag & aanbod' niet goed op elkaar aansluiten.

Oplossingen
De pleegzorg werkt hard aan oplossingen voor dit zogenaamde 'matchingsprobleem'. Een succesvolle nieuwe activiteit is de 'matchingsavond'. Nieuw ingeschreven, gescreende en geaccepteerde, pleegouders die nog geen plaatsing hebben worden hiervoor uitgenodigd. Tijdens deze avonden krijgen de ouders achtergrondinformatie over de kinderen, waarvoor een pleeggezin wordt gezocht. Bij deze geanonimiseerde kindprofielen wordt niet alleen ingegaan op de problematiek, maar wordt een totaalbeeld van het kind geschetst: bijvoorbeeld wat voor type kind het is, wat zijn zijn of haar hobby's en talenten? Nieuwe pleegouders krijgen hierdoor meer inzicht in de kinderen die wachten op een plaatsing. Deze 'matchingsavonden' leiden regelmatig tot onverwachte nieuwe plaatsingsmogelijkheden. Aspirant pleegouders kunnen zich aangesproken voelen door een hobby of door het meer persoonlijke verhaal van een kind.



Ingezonden persbericht