Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 11 juni 2010

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde Brownfields. De Vlaamse Regering ondertekent in dit kader het addendum aan het Brownfieldconvenant met Uplace Machelen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering benoemt Jeroen Roskams tot lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. Aan Ann Vermorgen wordt eervol ontslag verleend.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

Het decreet over het wetenschaps- en innovatiebeleid vormde het IWT met ingang van 1 januari 2010 om tot het extern verzelfstandigd agentschap van publiekrecht (EVA), het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Hierdoor moet ook het besluit dat de vergoedingen regelt van de bestuurders van de EVA's bij de Vlaamse overheid en van de regeringsafgevaardigden aangepast worden. In dat besluit worden de EVA's verdeeld in vier categorieën, met verschillende vergoedingen afhankelijk van de categorie. Er wordt voorgesteld om IWT in te delen in categorie III. De Vlaamse Regering hecht daarvoor haar principiële goedkeuring aan het wijzigingsbesluit dat de vergoedingen van de bestuurders en regeringsafgevaardigden van de EVA's regelt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In het kader van het decreet tot oprichting van het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap (EVA) vzw 'de Rand' keurt de Vlaamse Regering het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vzw 'de Rand'.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stemt in met de wijze van evaluatie over 2009 van de topambtenaren en de topambtenaren die in de loop van 2009 uit dienst traden. Het gaat om topambtenaren in de entiteiten die deel uitmaken van de diensten van de Vlaamse overheid waarop het Vlaams Personeelsstatuut van toepassing is. Tevens bekrachtigt ze de aanstelling van de externe adviseur bij de evaluatie van de topambtenaren over 2009.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering verklaart de functie van administrateur-generaal bij het Vlaams Energieagentschap vacant en beslist over de functiebeschrijving, arbeidsvoorwaarden en de te volgen procedure voor de aanstelling. Ze bekrachtigt tevens de aanduiding van de externe firma die zal instaan voor de werving.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de erkenning en subsidiëring van het maatschappelijk opbouwwerk. Door een wijziging in het decreet kunnen sinds 1 januari 2009 geen instellingen voor maatschappelijk opbouwwerk worden erkend. Daardoor moet ook het uitvoeringsbesluit in deze zin worden aangepast, waarbij de verwijzingen naar de instellingen geschrapt worden. Tegelijk worden enkele bepalingen rond enveloppefinanciering gestroomlijnd en worden de termijnen van planning en verslaggeving afgestemd op die van de centra voor algemeen welzijnswerk en de verenigingen waar armen het woord nemen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De aansturing en financiering van de diensten voor gezinsondersteunende pleegzorg is vastgelegd in een meerjarige overeenkomst. Omdat de resultaten voor steungezinnen niet gehaald werden, wordt nu besloten de middelen voor steungezinnenwerking vanaf 2010 af te bouwen. De overeenkomst wordt voor de verdere looptijd hieraan aangepast. De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van overeenkomst met de diensten voor gezinsondersteunende pleegzorg goed en kent voor de realisatie van de opdrachten uit de overeenkomst een subsidie toe van 962.000 euro, te verdelen over de vier diensten voor gezinsondersteunende pleegzorg: Gezinsplaatsing - Sociaal Centrum vzw in Gent (181.000 euro), vzw Caritas Jeugd- en Kinderzorg in Antwerpen (185.000 euro), vzw Kinderdienst in Brussel (245.000 euro) en vzw Opvang in Gent (350.000 euro).

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Het Mobiliteitsdecreet wil via een coherente vorm van beleidsplanning een duurzame ontwikkeling van de mobiliteit in Vlaanderen ondersteunen. De operationalisering gebeurt in het Mobiliteitsplan Vlaanderen, dat in hoofdlijnen vastlegt wat de langetermijnvisie is op een duurzame mobiliteitsontwikkeling. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het besluit tot opmaak van het Mobiliteitsplan Vlaanderen en de gewestelijke planningscommissie. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Via-Invest is opgericht om in opdracht van de Vlaamse Regering publiek-private samenwerkingsprojecten te realiseren in openbare werken. Door het concept van de standaard DBFM- en DBM+F overeenkomsten kan Via-Invest de projecten autonoom uitvoeren en is enkel goedkeuring van de Vlaamse Regering nodig over het selectieverslag, het Bestek en de definitieve gunningsbeslissing. Twee projecten zijn zo al gestart, het derde project is de realisatie van de R4-Zuid in Gent. De Vlaamse Regering hecht daarvoor haar goedkeuring aan het selectieverslag Financiering en aan het voorgestelde Bestek voor de financiering van het project Realisatie R4-Zuid in Gent.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het gewijzigde huishoudelijk reglement van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen. De wijziging vloeit voort uit het aanduiden van een tweede ondervoorzitter bij het samenstellen van een nieuwe raad van bestuur, terwijl het huishoudelijk reglement maar in één ondervoorzitter voorzag.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering wijzigt principieel twee uitvoeringsbesluiten bij het mestdecreet. Door de wijziging wordt het Compendium Bemonsterings- en Analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM) opgenomen en gepubliceerd in het besluit, en wordt de oude erkenningsregeling opgeheven. De voorbije tien jaar is het belang van analyses en staalnamen in de mestwetgeving sterk toegenomen, zodat de publicatie van het BAM de rechtszekerheid zal verhogen en de landbouwer zal toelaten meer controle uit te oefenen op genomen stalen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering schaft een deel van de Vrouwvliet in Bonheiden af als onbevaarbare waterloop van eerste categorie, schrijft een deel in tot niet-geklasseerde waterloop en klasseert een deel tot onbevaarbare waterloop van tweede categorie.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 200.000 euro aan de vzw FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed in Brussel voor de organisatie van de Week van de Smaak in 2010. De Week van de Smaak is een cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil laten kennismaken met 'smaak' en laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Het decreet over het voorkomen en het beheer van afvalstoffen voorziet de mogelijkheid om een aanvaardingsplicht in te stellen. VLAREA stelt de aanvaardingsplicht in voor een aantal stromen, waaronder afvalbanden, afgedankte autobatterijen en -accu's, afgedankte draagbare en industriële batterijen en accu's, en afgedankte zaklampen. Na advies van de MiNaraad keurt de Vlaamse Regering nu voor elk van deze stromen een ontwerp van milieubeleidsovereenkomst (MBO) goed. De MBO worden nu samen met de adviezen overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de bachelor-na-bacheloropleiding 'bachelor in de psychosociale gerontologie' erkent als nieuwe opleiding van de HUB-EHSAL.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan zes besluiten die nieuwe opleidingsprofielen vastleggen voor het opleidingsaanbod van het volwassenenonderwijs. Het gaat om de studiegebieden auto, handel, lichaamsverzorging en talen richtgraad 1 en 2 en om de tijdelijke erkenning van het experimenteel studiegebied bibliotheek-, archief- en documentatiekunde. Door het vastleggen van nieuwe opleidingsprofielen moet ook de regelgeving over de studiebekrachtiging, de toelatingsvoorwaarden, de indeling van leer- en studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs en de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor het studiegebied voeding worden aangepast.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1276148622068

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.