Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

RETROSPECTIEF GOOITZEN DE JONG IN BEELDEN AAN ZEE

Na de succesvolle overzichtstentoonstelling van Piet Esser, toont Beelden aan Zee nu werk van Essers 'lievelingsleerling' Gooitzen de Jong (1932-2004). Deze beeldhouwer, schilder en tekenaar was een van de talentvolste kunstenaars van zijn generatie. Toch bleven zijn naam en faam tot nu toe bescheiden. Met deze expositie en een nieuwe monografie is de tijd rijp voor een herwaardering van zijn geconcentreerde, maar veelzijdige oeuvre.

Gooitzen de Jong, die werkte onder de naam Gooitzen, werd opgeleid aan de AKI in Enschede en de Amsterdamse Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Na het behalen van zowel de zilveren als de gouden Prix de Rome, werd hij in 1961 benoemd tot stadsbeeldhouwer van Enschede. Samen met Hildo Krop in Amsterdam was hij de enige in Nederland die zo'n functie bekleedde.

In totaal werkte Gooitzen ruim vijftien jaar voor de gemeente Enschede. Tevens maakte hij sculpturen voor tal van andere steden, waaronder Den Haag, Schiedam, Amersfoort en Lelystad. Ook was hij als docent verbonden aan de AKI en de Academie Minerva in Groningen. Dat hij behalve beeldhouwer, ook een buitengewoon goede tekenaar en schilder was, weten slechts weinigen.

Het vrouwelijk naakt was een van Gooitzens meest geliefde onderwerpen. Daarnaast introduceerde hij in de beeldhouwkunst enkele onderwerpen die voor deze kunstdiscipline zeer ongewoon zijn, zoals boerderijen en kermisterreinen. Hoewel zijn werk in de loop der jaren steeds abstracter werd, verloor hij de zichtbare werkelijkheid nooit uit het oog. Voor Gooitzen waren figuratie en abstractie dan ook geen tegenstelling, maar juist een twee-eenheid. De vele sculpturen, tekeningen en schilderijen op deze expositie maken dat eens te meer duidelijk.

De tentoonstelling Gooitzen (1932-2004). Retrospectief, die i.sm. met museum De Buitenplaats in Eelde wordt georganiseerd, is nog t/m 12 september 2010 te zien.

Bij uitgeverij Waanders verscheen onlangs de volgende monografie: Feico Hoekstra (red.), Gooitzen de Jong. Beeldhouwer, schilder en tekenaar, Zwolle 2009. (ISBN 978 90 400 8653 3)

Afb: Gooitzen, Salomé, 1987, gips, h 30cm, collectie Stichting Gooitzen de Jong

Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag, dinsdag t/m zondag: 11.00 17.00 uur, T: 070-3585837, E: info@beeldenaanzee.nl; www.beeldenaanzee.nl Entree Volwassenen: ¤ 9,50, scholieren/studenten: â''¬ 4,75, kinderen t/m 12 jaar: gratis.


---

De tentoonstelling wordt vrijdag 25 juni a.s. om 17.30 uur officieel geopend. De pers wordt hierbij van harte uitgenodigd om deze opening bij te wonen.