Politie Limburg-Noord

Grootschalige actie hennepteelt en stroomfraude in Limburg-Noord


Datum: 11-06-2010
Tijd bericht: 15:31
Plaats: Limburg-Noord

De politie Limburg-Noord heeft donderdag en vrijdag onder leiding van het Openbaar Ministerie bij een grootscheepse actie naar hennepteelt en stroomfraude in totaal zo'n 56 panden gecontroleerd in de hele regio noord- en midden Limburg. In vrijwel alle gevallen bleek na onderzoek van netbeheerder Enexis dat er fraude was gepleegd met de stroommeter. Op 26 locaties trof de politie een hennepkwekerij aan. In totaal zette de politie hiervoor zo'n 150 agenten in. De panden die werden gecontroleerd betreffen locaties in Venlo, Blerick, Tegelen, Steyl, Velden, Baarlo, Reuver, Stramproy, Heythuysen, Roermond, Melick, Echt, Herkenbosch, Maasbracht, Swalmen, Broekhuizen, Hegelsom, Broekhuizenvorst, America, Sevenum, Venray en Siebengewald.

In totaal trof de politie bij de kwekerijen zo'n 4000 hennepplanten, 3,7 kilo henneptoppen en 130 lege potten aan. Alle planten en benodigde apparatuur is in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. In een aantal gevallen wordt het financieel gekregen voordeel ontnomen. Hierbij worden goederen die vermoedelijk verkregen zijn uit de criminele activiteiten afgenomen. Zo heeft de politie bij de actie al vier auto's in beslag genomen. Alle verdachten kunnen rekenen op fikse financiële gevolgen. De waarde van de hennep bedraagt in totaal ruim tweeëneenhalf miljoen euro.

Deze actie komt voort uit het landelijk programma aanpak georganiseerde hennepteelt. Hennepteelt is strafbaar. Bovendien is het steeds vaker een inkomstenbron voor andere vormen van criminaliteit. Daarnaast levert het ernstige risico's op voor de brandveiligheid.

Politie en OM blijven actief om hennepteelt aan te pakken.