Stimuleringsfonds voor de Pers

TUZE - Trendonderzoek journalistieke arbeidsmarkt
Datum besluit: 11-06-2011

Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft het landelijk overleg van de vier erkende HBO-opleidingen journalistiek (Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg, School voor Journalistiek Utrecht, School of Media Windesheim en de Christelijke Hogeschool Ede) een subsidie van EUR 38.000,- toegezegd ter uitvoering van een trendonderzoek naar de journalistieke arbeidsmarkt.

Dit onderzoek, waarvan de projectleiding in handen is van de School of Media van Windesheim, beoogt inzicht te geven in de gevolgen die de ontwikkelingen in de media en journalistiek hebben voor de kwalificatie-eisen en kwaliteitseisen die in de toekomst aan journalisten worden gesteld. De resultaten daarvan zullen eind dit jaar of begin volgend jaar op een te plannen conferentie worden gepresenteerd.

Het bestuur wees de aanvraag toe op grond van artikel 8.15 van de Mediawet, dat de mogelijkheid biedt voor het uitvoeren van een onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak. De journalistieke sector moet erop kunnen vertrouwen dat de HBO-opleidingen journalistiek ook in de toekomst adequate jonge journalisten afleveren die hun bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit en verdere ontwikkeling van de journalistiek. De sector wil kunnen anticiperen op de snelle veranderingen in het mediaveld en de opleidingen willen hun curriculum op vigerende behoeftes laten aansluiten. In die zin achten de initiatiefnemers het trendonderzoek ook voor de gehele persbedrijfstak van belang. Bovendien kan het vanuit het publieke belang van een vrije en pluriforme maatschappelijke informatievoorziening nodig zijn dat ook de overheid voorwaarden schept om die voorziening veilig te stellen. Het project dat de bedrijfstak ten goede kan komen past derhalve ook binnen de doelstellingen van het Stimuleringsfonds voor de Pers.