Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

077_2010

College stelt raad voor uitbreiding Hornbach mogelijk te maken

Sittard-Geleen, 11 juni 2010 - Het college van B&W van Sittardd-Geleen stelt de raad voor om de uitbreiding van Hornbach in Geleen voor te bereiden en via een projectbesluit mogelijk te maken. Voordat het projectbesluit genomen kan worden, moet wel nog aan een aantal voorwaarden op het gebied van bijvoorbeeld archeologie, verkeer en parkeren worden voldaan.

,,We hebben de afgelopen tijd zeer zorgvuldig gekeken naar alle aspecten die rondom het verzoek van belang zijn,' zegt wethouder Pieter Meekels (economie). ,,Uit onderzoek is gebleken dat de komst van Hornbach op Gardenz niet leidt tot duurzame ontwrichting van het doe-het-zelf-aanbod in regio en er evenmin gevaar is voor de aantasting van de spreiding. Bovendien - en dat vind ik ook erg belangrrijk - is deze uitbreiding in het belang van en op vraagg van veel consumenten.'

Hoewel Hornbach uit eerdere gesprekken met het college van B&W wist dat de aanvraag niet paste in het bestaand beleid van de gemeente Sittard-Geleen heeft het bedrijf eind vorig jaar een aanvraag ingediend voor een bouwmarkt aan de Einighauserweg, op de plaats waar nu het Hornbach Tuincentrum gevestigd is. Dat plan komt neer op een hoofdgebouw met een bouwmarkt, inclusief een ruim assortiment sanitair en keukens en een tuinmarkt. Daarnaast is er een buitenterrein voor de grove tuinmaterialen en een afhaalcentrum.

Het college heeft n.a.v. het verzoek van Hornbach aan bureau DHV gevraagd een distributieplanologisch onderzoek uit te voeren, waarbij rekening wordt gehouden met recente uitspraken van de Raad van State over 'duurzame ontwrichting'. DHV concludeert dat het verzoek niet in strijd is met de opgestelde beleidsuitgangspunten (spreiding en geen duurzame ontwrichting), maar het bureau wijst er wel op dat het vergroten van Hornbach zal betekenen dat bij andere doe-het-zelfzaken zich een dalende omzet zal voordoen. Dat leidt er mogelijk toe dat een aantal van hen om bedrijfseconomische redenen de vestiging sluit. Dit is mede afhankelijk van de mate van ondernemerschap van deze winkels.

,,Hornbach heeft tijdens de gesprekken die we hebben gehad steeds aangegeven dat het zich in de regio Sittard-Geleen met een bouwmarkt wil vestigen,' aldus Meekels. ,,Dat, samen met het positieve effect op de werkgelegenheid, heeft ook meegespeeld in de afweging,' aldus de wethouder, die aangeeft dat met een eventuele uitbreiding van Hornbach ook de door de raad gewenste versterking van Gardenz een impuls krijgt.

Er moeten nog enkele nadere onderzoeken plaatsvinden, voordat het projectbesluit genomen kan worden. Het terrein van Hornbach ligt in een provinciaal archeologisch aandachtsgebied, waardoor hiervoor onderzoek nodig is als dieper dan veertig centimeter gegraven wordt.

Ook wordt aan Hornbach gevraagd om in verband met de verkeersafwikkeling een uitgang te maken aan de zijde van Gardenz en om extra parkeerplaatsen aan te leggen.




Gemeente Sittard-Geleen