Gemeente Beverwijk


Duinrust controleert graven

De medewerkers van de gemeentelijke begraafplaats Duinrust gaan de komende periode controleren of de graven op de begraafplaats voldoen aan de voorschriften die Duinrust stelt.

Controle graven
Het komt voor dat nabestaanden zonder een vergunning of overleg met de beheerder van de begraafplaats een gedenkteken plaatsen of iets aan het bestaande gedenkteken toevoegen. Voorbeelden hiervan zijn los grind op het graf of een stenen rand zonder betonraam eronder. Dit is niet toegestaan, vooral omdat dit hinder oplevert bij het onderhoud. Als bij controle blijkt dat het gedenkteken niet aan de gestelde eisen voldoet, wordt er contact opgenomen met de rechthebbende van het graf. Deze wordt dan in de gelegenheid gesteld een en ander aan te passen. Als dit niet binnen de afgesproken tijd gebeurt, zijn de medewerkers van de begraafplaats genoodzaakt ongeoorloofde gedenktekenen te verwijderen.

Voor het plaatsen van een gedenkteken is een schriftelijke vergunning van het college van B&W nodig. Deze moet aangevraagd worden door de rechthebbende van het graf. In veel gevallen wordt er door de rechthebbende in samenspraak met een steenhouwer een vergunning aangevraagd. Deze aanvraag is voorzien van een tekening met de maten van een gedenkteken waarvoor een vergunning wordt afgegeven. De voorschriften waaraan een gedenkteken moet voldoen zijn:
- Het gedenkteken mag geen afbreuk doen aan het aanzien van de begraafplaats.
- De materialen moeten duurzaam zijn.

- De constructie moet deugdelijk zijn.

- Het gedenkteken moet voldoen aan de door burgemeester en wethouders gegeven nadere regels.