Socialistische Partij

Emile Roemer: 'Snel verkennen, dan debat met nieuwe Kamer'

11-06-2010 * SP-leider Emile Roemer heeft vanmiddag koning Beatrix geadviseerd om eerst bij de fracties te rade gaan waar de coalitievoorkeuren liggen. Roemer stelt voor om een snelle eerste informatieronde te houden waarbij allereerst gekeken moet worden naar de winnaars van de verkiezingen. Roemer: "Het formeren van een stabiel kabinet wordt niet eenvoudig. We moeten daarom nu kijken hoe de verhoudingen liggen en dat snel in een openbaar debat bespreken welke regering kan rekenen op het meeste draagvlak in beide Kamers en in het land."

Het advies van de SP aan Koningin Beatrix:

Den Haag, 11 juni 2010

Betreft: advies in verband met de formatie 2010

Majesteit,

De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag levert een gecompliceerd beeld op. Het formeren van een stabiele, coalitie die kan bogen op een werkzame meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer, zal geen sinecure blijken te zijn, temeer daar ons land zich voor grote problemen gesteld ziet.

Een coalitie te vormen door alleen de winnaars van de verkiezingen lijkt politiek onhaalbaar. Onderzocht zal moeten worden aan welke samenwerkingsverbanden de verschillende partijen de voorkeur geven. Zo kan duidelijk worden welke coalities tot de mogelijkheden behoren.

Daarom is het voorstel van de SP-fractie in de Tweede Kamer dat er allereerst een snelle pre-informatieronde plaatsvindt. Daarna zou een Kamerdebat kunnen worden gehouden over de resultaten van deze consultatie. Meteen daarna zouden één of twee informateurs kunnen worden aangesteld.

Met vriendelijke groet,

Emile Roemer,
Voorzitter SP-fractie Tweede Kamer