KNHS

Titel junioren voor Meulendijks in stormachtig kampioenschap 11 juni 2010
Houtvast, Meulendijks en Kooijman

ERMELO (KNHS) . Anne Meulendijks (Heeze) is in het Gelderse De Steeg met MDH Ohio Nederlands kampioen dressuur bij de junioren (14-18 jaar) geworden. Het zilver ging naar Daniëlle Houtvast (Puth) met Rambo. Stephanie Kooijman (Rotterdam) en Winston gingen met het brons naar huis.

De kür op muziek, het laatste onderdeel van het Nederlands kampioenschap dressuur voor de junioren verliep letterlijk met hindernissen. Halverwege de kür van Stephanie Kooijman zorgde een enorme windvlaag ervoor dat de planten die als versierselen rondom de ring stonden, in de lucht vlogen en in de ring belandden. En ja, wat doe je dan als er ineens planten in de ring staan? Kooijman leek even stug door te rijden. Vervolgens luidde hoofd van de jury Ineke Janssen de bel om de proef stil te leggen en rende uit haar juryhokje met het verzoek om alle planten weg te laten halen. Ook liet zij weten dat Kooijman haar proef opnieuw mocht beginnen. De pas zevenjarige Winston, een afstammeling van de hengst OO Seven, reageerde geschrokken op de planten, maar de 17-jarige Kooijman bleef echter bewonderenswaardig rustig. Koelbloedig wachtte ze tot de muziek opnieuw ingestart werd en reed een proef, met zeer sterke draf- en galoponderdelen. Ze eindigde met 72,45% zowel op de derde plaats in de kür als in het kampioenschap. Stephanie heeft bewezen een enorme koele kikker te zijn met dit optreden. Samen met de nog jonge Winston vormt ze een ongelooflijk mooie combinatie, die een enorm snelle opmars maakt. , laat bondscoach Tineke Bartels weten. Kooijman leidde de ruin zelf op, wat haar bronzen medaille extra speciaal maakte.

Bij Kimberley de Jongh (Achtmaal), die als voorlaatste moest starten met BMC Inspekteur (v. Darwin), ging de wind nog een tandje harder en dit zorgde ervoor dat de hekjes van de rijbaan van de gehele lange zijde omwaaiden en er bovendien A4-tjes met startlijsten de ring in vlogen. Good old Inspekteur verstijfde iets, maar De Jongh die al driekwart van haar kür erop had zitten, reed onverstoorbaar verder in de iets kleiner geworden ring. Inspekteur leek zelfs nog meer zijn best te doen in de uitgestrekte draf. De Jongh straalde uit dat ze door wilde rijden, vandaar dat ik ervoor koos om bij haar de proef niet stil te leggen. Wel heb ik ook haar de gelegenheid gegeven om haar kür opnieuw te rijden, laat voorzitter van de jury Ineke Janssen weten. De Jongh koos er echter voor om de twintigjarige Inspekteur, die al vele nationale en Europese medailles won, niet nogmaals een proef te laten lopen. Ze eindigde met 70,80% op een vijfde plaats in de kür en ook in de einduitslag van het kampioenschap.

Anne Meulendijks ging als laatste van start met MDH (Ohio (v. Indoctro) en had op het voorterrein wel het een en ander meegekregen van de consternatie.Buiten een rondfladderende startlijst, bleef alles echter rechtop staan bij haar. De pas 16-jarige Havo-scholiere uit Heeze, die Ohio pas twee maanden op stal heeft, reed een heel geroutineerde proef. Meulendijks reed pas vijf wedstrijden met de donkerbruine, die zij overnam van Kirsten Beckers die ermee inde Grand Prix reed..Meulendijks traint bij Tommie Visser en Imke Schellkens-Bartels en was heel blij met haar eerste titel bij de junioren:Ik had het totaal niet verwacht.Ik heb echt een superfijn paard en ben superblij. Ineke Janssen: Ohio is een fantastisch bewegend paard, waar Anne in korte tijd periode een klik mee heeft gekregen. Ze waren de duidelijke winnaars.

Danielle Houtvast (Puth) reed met Rambo (v. Gribaldi x Amor) een echte winnaarsproef met een score van 73,35%. De twaalfjarige zwarte is een paard met internationale uitstraling. Dankzij haar overwinning in de kür steeg de 17-jarige Houtvast, die de Masterclass in Deurne volgt, naar de zilveren positie in deze titelstrijd. Ze werkt bij Leida Collins-Strijk op stal, waar ook Rambo gestald staat.

Bondscoach Tineke Bartels was trots op haar jeugd. Het is ontzettend leuk om drie nieuwe zeer aansprekende combinaties op het erepodium te hebben. Vooral met de kür van vandaag was ik blij, in de individuele proef werden nog wat foutjes gemaakt. De jeugd heeft in Rotterdam de laatste observatiewedstrijd, waarna Bartels haar keuze maakt voor haar juniorenteam voor het EK, bestaande uit vier ruiters en een reserve.

Grote afwezige was de combinatie Sanne van Grotel met Melvin B, die vorig jaar derde werd op het NK en een groot aandeel leverde in het teamzilver van Nederland op het EK. Melvin is niet fit en daarom moest de combinatie zich afmelden voor dit NK.

Uitslag 3e onderdeel NK Dressuur Junioren, kür op muziek


1) Daniëlle Houtvast (Puth) Rambo (v. Gribaldi) 73,35%
2) Anne Meulendijks (Heeze) MDH Ohio (v. Indoctro) 72,70%
3) Stephanie Kooijman (Rotterdam) Winston (v. OO Seven) 72,45%
4) Teddy Wielerer (Middenbeemster) Seigneur(v. Le Vainqueur) 72,40%
5) Kimberley de Jongh (Achtmaal) BMC Inspekteur (v.Darwin) 70,80%

Eindstand NK Junioren


1. Anne Meulendijks (Heeze) MDH Ohio 211,032
2. Daniëlle Houtvast (Puth) Rambo (v. Gribaldi) 207,934
3. Stephanie Kooijman (Rotterdam) Winston (v. OO Seven) 207,142
4. Teddy Wielerer (Middenbeemster) Seigneur(v. Le Vainqueur) 207,134
5. Kimberley de Jongh (Achtmaal) BMC Inspekteur 206,797

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Foto: www.melissen.net