SGP


Hare Majesteit de Koningin

âs-Gravenhage, 11 juni 2010

Majesteit,

De verkiezingsuitslag van 9 juni laat een ingrijpende verschuiving van de kiezersgunst zien die heeft geleid tot een opvallende fragmentatie van het politieke landschap.

De aanpak van belangrijke kwesties, waaronder het gezond maken van de overheidsfinanciën en het verstevigen van de economische basis van ons land, vraagt evenwel om het spoedige aantreden van een stabiele en slagvaardige coalitie.

Tegen alle op basis van de verkiezingsuitslag te vormen meerderheidscoalities zijn serieuze bedenkingen in te brengen. Ideale oplossingen zijn niet voorhanden.

- De praktijk leert dat een coalitie waarin zowel CDA als PvdA deelnemen, geen recept voor daadkracht en harmonie is.
- Een coalitie met PvdA en VVD stuit eveneens op moeilijkheden, gelet op de fors uiteenlopende programmatische keuzes van beide partijen in de op dit moment meest relevante sociaal-economische kwesties.
- Bij een coalitie met de PVV rijzen onder meer twijfels over de stabiliteit als gevolg van het gebrek aan ervaring in combinatie met een snelle groei van deze partij.

Feit is dat de VVD de grootste partij is geworden. Feit is eveneens dat de PVV - ontstaan vanuit de VVD - onmiskenbaar de grootste winst heeft geboekt. Daarom ligt een onderzoek van de mogelijkheden voor een coalitie waarin deze twee partijen deelnemen in de rede. Het CDA komt wat betreft de beduidende programmatische overeenstemming en de bestuurlijke continuïteit het meest in aanmerking als derde partij in zoân coalitie.

Een bijzonder aandachtspunt is dat een dergelijke coalitie slechts op een krappe meerderheid in de Tweede Kamer zou steunen. Bovendien is er vooralsnog geen meerderheid van geestverwante fracties in de Eerste Kamer. De consequenties daarvan verdienen nader onderzoek.

In dit licht geeft de SGP-fractie U in overweging, een kabinetsinformateur van VVD-huize te benoemen die op korte termijn de mogelijkheid onderzoekt voor een âcentrum-rechtseâ coalitie van VVD, PVV en CDA.
Met het oog op een spoedige formatie, zou een informateur tevens gevraagd kunnen worden bij alle partijen concreet te inventariseren welke alternatieve coalitiemogelijkheid zij het meest kansrijk achten indien de genoemde centrum-rechtse coalitie onvoldoende perspectief biedt.

De SGP-fractie bidt U van harte Gods zegen en wijsheid toe bij uw besluiten. Nederland is naar onze diepste overtuiging het meest gediend met een regeringsbeleid dat beantwoordt aan de oproep uit ons nationale volkslied, het Wilhelmus: âTot God wilt u begeven, Zijn heilzaam Woord neemt aan!â

Met gevoelens van de meeste hoogachting,

C.G. van der Staaij