Provincie Noord-Brabant

11 juni 2010

Akkoord op bezuinigingsvoorstellen van 75 miljoen euro Provinciale Staten stellen Agenda van Brabant vast

Provinciale Staten hebben de Agenda van Brabant vastgesteld. De Agenda van Brabant is een toekomststrategie voor de ontwikkeling van de Brabantse economie en ruimte. Deze dient als leidraad voor duurzame investeringen in de toekomst van Brabant en voor de noodzakelijke ombuigingen van 75 miljoen euro. Het nieuwe profiel op basis van de Agenda van Brabant brengt focus aan in het provinciale takenpakket. Brabant concentreert zich als modern midden-bestuur voortaan op het ruimtelijk-economisch domein.

Bij de behandeling werden 36 amendementen ingediend en 15 moties. Daarvan werden 8 moties aangenomen en 6 amendementen. Hieronder in het kort de belangrijkste.

Topcommissie voor verduurzaming agrofood sector In een unaniem aangenomen motie besloten Provinciale Staten op korte termijn een Topcommissie in het leven te roepen, analoog aan het voorstel van de SER die pleitte voor een versnellingsagenda voor de Brabantse landbouw. GS zullen hier op korte termijn voorstellen voor doen. De Topcommissie krijgt als opdracht om te adviseren op welke wijze de verduurzaming van de agrofood sector versneld kan worden en op welke wijze de verantwoordelijkheid van de belanghebbenden geconcretiseerd kan worden.

Teruglevering energie naar het netwerk Alle fracties van Provinciale Staten waren het er over eens dat het zeer gewenst is goede teruglever contracten naar het netwerk in Brabant te stimuleren voor private opgewekte energie. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de landbouw, waar veel energie decentraal wordt opgewekt. Omdat de provincie aandeelhouder is van netwerkbeheerder Enexis, werd in een motie aangegeven dat GS (als aandeelhouder) mogelijkheden bij Enexis moet gaan bespreken over een concreet plan van aanpak om dit te regelen.

Biodiversiteit en de Brabantse leefomgeving Ook unaniem werden de amendementen aangenomen waarin werd gepleit voor meer aandacht voor biodiversiteit. Als kerntaak in de ruimtelijke ontwikkeling en inrichting werd toegevoegd daarmee ondermeer te bedoelen natuur, landschap, water-, bodem-, en luchtkwaliteit, behoud en versterking van biodiversiteit en gezonde eco-systemen, milieu en energie, plattelandsbeleid. Daarmee zullen de investeringen gericht dienen te zijn op de structuurversterking en verduurzaming van het vestigingsklimaat en de kwaliteit van de Brabantse leefomgeving.

Kempisch Heideschaap Omdat begrazing door schaapskuddes wordt gezien als een belangrijk cultuurhistorisch element op het platteland, was een grote meerderheid van Provinciale Staten voor de motie om maatregelen te nemen die de acht schaapskuddes die momenteel in Brabant rond trekken, in stand te houden. Daartoe zal een structurele subsidie worden opgenomen in de voorjaarsnota, ten laste van het programma natuurbeheer.

Netwerkfunctie bibliotheek Gedeputeerde Staten zijn bereid om op korte termijn in overleg te treden hoe de taken van het Brabants Netwerk Bibliotheek toch uitgevoerd kunnen worden, terwijl anderzijds de oorspronkelijke bezuinigingen op de netwerkfunctie wel gehandhaafd blijven. Gedeputeerde Staten zullen op korte termijn hierover voorstellen maken die worden besproken in de commissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

Vrijwilligers In een door vijf fracties ingediende motie pleitten Provinciale Staten voor een inventarisatie van provinciale taken en projecten waarbij gebruik gemaakt wordt van vrijwilligers. Daarbij werd expliciete aandacht gevraagd voor een inventarisatie naar benodigde voorwaarden om deze vrijwilligers in staat te stellen hun taken uit te voeren. Mochten daarvoor financiële middelen nodig zijn, dan vragen PS in de begroting van de betreffende projecten expliciet deze voorwaarden op te nemen. Daardoor kan het werk van de vrijwilligers geborgd worden.



Provincie Noord-Brabant