Ingezonden persbericht


Persbericht:

i_beta/festival 11 juni 2010 // Trends, kansen en uitdagingen voor creatieven, ondernemers en cultuur.

Op 11 juni 2010 is het stadscentrum van Heerlen dé plek om een update te krijgen over de mogelijkheden en kansen die e- cultuur en creatieve economie biedt. Welke invloed internet op economie en maatschappij hebben worden zichtbaar gemaakt en verklaard. De kansen die nieuwe media bieden worden blootgelegd voor ondernemers, creatieven en cultuurmakers.

Programma i_beta/festival 11 juni:

Het i_beta/festival zal door Paul Depla de burgemeester van Heerlen worden geopend in het Royal theater en de presentatie van die dag is in handen van Leon Verdonschot.

De organisatie heeft twee internationaal bekende sprekers weten te strikken voor het i_beta/festival. Henrik Moltke werkt voor de Mozilla Foundation, bekend van onder andere de Firefox webbrowser. Hij zal spreken over de waarde van vrije cultuur, alternatieven voor copyright en de verbetering van het web.

De tweede Keynote zal worden verzorgd door Boris Veldhuijzen van Zanten, deze serieel ondernemer zoals hij zichzelf noemt is kenner van zowel de zakelijke als de creatieve kant van e-cultuur. Als oprichter van the next web betrokken is bij de nieuwste ontwikkelingen rondom het web betrokken, daar waar hij als pionier op dit gebied zijn sporen heeft verdiend. Hij zal zeker de laatste trends en kansen op dit gebied schetsen als winnaar van de trendwatcher of the year award.

Naast de keynotes is er een keur aan kleinere interactieve lezingen en workshops. Zo geeft Joost Heijthuijsen (zakelijk leider van het Incubate festival) een presentatie over het succes van het open-bron model, geeft Frank Janssen van Frankwatching.com een lezing over het nieuwe werken en uitgeven, presenteert Baltan Laboratories haar boeiendste projecten rondom e-cultuur en verzorgt Bas de Groot namens het Recentre een lezing over Urban Farming. Een belangrijke rol is weggelegd voor de internationale positie van Limburg. Een deel van het programma vorm gegeven door onze 'buren' Uit Aken is dat de Designmetropole Aachen en KAM3 en uit Belgie de CMD Masteropleiding uit Genk. Grote delen van het programma zijn daarom ook in het Engels.

Beta-stad Heerlen

Krimp krijgt een speciale plek binnen het i_beta/festival. Allereerst is de keuze voor Heerlen als stad niet toevallig. Heerlen is een stad in ontwikkeling, een stad in beta. Dit geeft de stad een boeiende dynamiek die past bij een festival waar de vernieuwing wordt gezocht. Door de bevolkingsdaling is er bijvoorbeeld een grote leegstand, deze problematiek is de inzet van de design wedstrijd design for emptiness. (www.designforemptiness.nl) De drie finalisten van deze wedstrijd presenteren hun idee op het i_beta/festival. Aan het eind van de dag zal de winnaar bekend worden gemaakt en de prijs van 10.000 euro overhandigt krijgen door Wethouder Riet de Wit. Daarnaast is de stad het festival terrein. Op verschillende locaties in de stad vinden workshops plaats in gebouwen die in transitie zijn. Op 10 juni zal er een krimpatelier plaatsvinden, waarvan de resultaten te zien zullen zijn. Op de dag van het festival zal de Nederlandse premiere van de serious game rond bevolkingsdaling plaats vinden. Deze best practice van e-cultuur zal door een aantal genodigden worden gespeeld en is publiek toegankelijk. De nadruk bij de aandacht voor krimp ligt tijdens vooral op het ontdekken van mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld in het tijdelijk gebruik als expositieruimte of een pop-up store van Fashionclash designers Hjordis en Robin

June 10 i_beta/night: remix culture & creative commons

Het thema van remix cultuur en creative commons is het uitgangspunt voor de i_beta/night. De avond van 10 juni staat het dilemma van de omgang met copyright centraal. Dit wordt gedaan aan de hand van de vertoning van Brett Gaylor's: RiP! a remix manifesto. Een discussie over de plek die copyright in de toekomst zal hebben en de vors en tegens ervan. Is er een alternatief? Bijvoorbeeld Creative Commons? Brett Gaylor zal een toelichting geven op zijn film en de aftrap voor een discussie die zal worden geleid door popjournalist Theo Ploeg. Met de favoriete YouTube clips over het thema Remix en Creative Commons kunnen bezoekers een (ont)spannende bijdrage leveren. Exponent van de remixcultuur is de Britse DJ Eric Kleptone. Hij zal later met de Kleptones een optreden verzorgen.


Netwerken
Natuurlijk is het i_beta/festival behalve een moment voor inspiratie ook een moment om te netwerken. Tussen alle activiteiten door is hier voldoende tijd voor, dit begint al op de website van het i_beta/festival waar een speciale plek is ingericht om vooraf te zien wie er aanwezig zijn en met welke mensen er een professionele match is. Hierdoor is het makkelijk en effectief netwerken op deze drukke en inspirerende dag.

Tickets zijn te verkrijgen via www.ibeta.eu en kosten 35,- Euro. Voor leden van zachteg.nl en studenten zijn er kortingcodes te verkrijgen via de site. De organiserende stichting is Social Beta - Euregional center for e- culture.

Meer informatie:
www.ibeta.eu
www.zachteg.nl
www.designforemptiness.nl

Noot voor de redactie,