Fototentoonstelling Recente Ruïnes, de sloop van Crooswijk

20/05/2010 10:44

Historisch Museum Rotterdam

Fototentoonstelling

Recente Ruïnes

De sloop van Crooswijk

door Lorenzo Casali

Galerie Dubbelde Palmboom

12 juni t/m 23 augustus 2010

De Italiaanse beeldend kunstenaar Lorenzo Casali (1980) is gefascineerd door de afbraak van oude woonwijken. In verschillende Europese steden legt hij het sloopproces vast: Milaan, Lissabon, Budapest. In Rotterdam volgt hij de sloop van de oude volksbuurt Nieuw-Crooswijk al een aantal jaren op de voet.

Voor Casali is elk sloopproces een definitieve breuk met het verleden. De sloop verandert niet alleen de uiterlijke kenmerken van een stad zoals het stratenplan of de skyline, maar ook de identiteit. Op de slooplocaties zoekt Casali naar sporen van bewoning, naar bewijzen van inmiddels verdwenen levens en sociale structuren. Ook in Crooswijk ging Casali op zoek naar de ziel van de karakteristieke oude wijk voordat de slopershamer de sporen uitwist.

Eind 19e eeuw werkte Rotterdam met zijn ambitieuze uitbreidingsplannen als een magneet op de omringende steden en dorpen en zelfs vanuit Brabant en Zeeland kwamen mensen in Rotterdam werk zoeken. Om in de toenemende vraag naar arbeiderswoningen te voorzien, werd ook de lege polder Crooswijk na 1860 geleidelijk volgebouwd.

Een eeuw later is Nieuw-Crooswijk met zijn nauwe, donkere straten een verouderde wijk die niet meer past in de stedenbouwkundige visie van de lokale beleidsmakers. Hoewel de wijk in de laatste fase (1987-1995) van de Rotterdamse Stadsvernieuwing uitgebreid werd opgeknapt, moet volgens het Masterplan Nieuw Crooswijk uit 2004 het merendeel van de bestaande woningen worden gesloopt. Vanuit de bewonersorganisaties is er veel verzet tegen deze plannen. Men vreest dat de nieuwbouw te duur is voor de huidige bewoners. Tegen onderdelen van de bouw is protest aangetekend. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de nieuwbouw stil en is het wachten op een nieuw bestemmingsplan.

De expositie Recente Ruines komt voort uit de drang van Casali het verleden vast te leggen voor het te laat is. Met foto's en bewegende beelden levert hij een persoonlijk gevecht tegen de onvermijdelijke afloop en ontrukt hij de ziel van de wijk aan de vergetelheid.

Tentoonstelling : Recente Ruïnes, de sloop van Crooswijk door Lorenzo Casali

Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam- Delfshaven

Periode : 12 juni t/m 23 augustus 2010

Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis





http://www.historischmuseumrotterdam.nl