Gemeente Barneveld


Tentoonstelling Alice in Wonderland in Museum Nairac

De komende zomer - van 12 juni t/m 30 oktober 2010 - is in het Veluws Museum Nairac de tentoonstelling Alice in Wonderland te zien, gebaseerd op het meest fantasievolle kinderboek aller tijden. Alice verscheen in 1865 in de hoogtijdagen van het Victoriaanse tijdperk.

Het konijnhol in
Op een lome zomerdag ziet Alice opeens een wit konijn dat al voorthollend steeds op z'n horloge kijkt. Ze rent achter hem aan, valt het konijnenhol in en komt in Wonderland terecht. Maar pas op! Alles wat Alice eet of drinkt zorgt voor extreme groei of krimp. Het ene moment komt ze met haar hoofd boven de bomen uit, om vervolgens bijna in haar eigen tranen te verdrinken. Niets is wat het lijkt: babies veranderen in varkentjes en als de Cheshire kat verdwijnt laat hij zijn grijns achter.

Inspiratie

Dominee Charles Dodgson, alias Lewis Carroll, zou ervan opgekeken hebben. Bij de première van Tim Burton's film Alice in Wonderland zat de zaal vol verklede fans. Konijnen met enorme wekkers, gekke hoedenmakers en Maartse hazen waren aanwezig om de nieuwste loot aan de inmiddels enorme Alicestam te bekijken.

Bijna alle wezens die Alice tegenkomt zijn onaardig en eigenwijs en hanteren hun eigen bizarre regels. Virtuoze spelletjes met taal, tijd en logica maken het voor kinderen grappig en bieden volwassenen stof tot nadenken. Het boek is een inspiratiebron voor beeldend kunstenaars, film- en theatermakers, maar het biedt ook voer voor taalkundigen, filosofen en psychiaters: Alice in psycho-analyse.

Tentoonstelling

Op de tentoonstelling is een ruime selectie - circa 200 - van de mooiste prentenboeken en een aantal originele tekeningen te zien. De eerste illustrator John Tenniel tekende het oerbeeld van Alice: een ernstig meisje met lang golvend haar, een jurk met een schortje en schoenen met bandjes. Daarna volgden honderden anderen, waaronder Arthur Rackham, Rie Cramer, Walt Disney en Salvador Dali. Er is ook een bijzondere Aboriginal uitgave. De nieuwste getekende versie is van Camille Carcia, die een wel heel boosaardige Alice neerzet. Een aantal prentenboeken kunnen digitaal worden doorgebladerd.

Ontmoet de wiskundige en fotograaf Carroll/Dodgson. Tussen de mooie foto's die hij maakte ziet u ook de echte Alice.

Er worden filmfragmenten getoond van minder bekende en soms zeer bijzondere Wonderland-films. Zelfs de eerste film uit 1903 is op de expositie te zien.

Wonderland in scène

Bezoekers maken een reis door Wonderland, waarbij een aantal thema's en figuren levensgroot zijn uitgebeeld. Start in het konijnenhol, zie een reuzen-Alice klemzitten in een huisje, schuif aan bij de eeuwigdurende Teaparty met de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas en speel een partijtje croquet met de Hartenkoningin.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl