Universiteit van Amsterdam

Universiteitsdag 2010: van ingevroren eicellen tot puberend brein

Hoe ontwikkelen emoties zich tijdens de pubertijd? Welke risico's kleven er aan het invriezen van eicellen? Waarom is zwaartekracht geen echte fundamentele kracht? Is ontwikkelingshulp een bodemloze put? Hoe helpt slaap ons geheugen? Deze en andere vragen staan centraal op zaterdag 12 juni tijdens de Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Oud-studenten, wetenschappers en donateurs treffen elkaar voor debatten en colleges op het snijvlak van wetenschap en maatschappij.

De Universiteit van Amsterdam organiseert dit jaar voor de negende keer de Universiteitsdag. Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur, verricht 's ochtends in de Aula de opening. Vervolgens houdt prof. dr. Eveline Crone, bijzonder hoogleraar Neurocognitieve en affectieve ontwikkeling in de adolescentie, een rede getiteld Emotionele stormen in de adolescentie. Crone legt uit waar de emotionele stormen bij pubers vandaan komen, waarom de mening van vrienden opeens veel belangrijker wordt dan die van ouders, en wat we van adolescenten kunnen verwachten op school. Ze betoogt dat de adolescentie niet alleen een tijd is van risico's en grenzen, maar ook van unieke mogelijkheden. Daarnaast zet Crone kritische kanttekeningen bij de recente trend om hersenonderzoek ongenuanceerd toe te passen op alledaagse maatschappelijke problemen, zoals in het onderwijs.

Kennisfestival
Publiekstrekker tijdens de Universiteitsdag is traditioneel het kennisfestival met debatten en colleges, 's middags in de Oudemanhuispoort. Zo gaat Erik Verlinde, hoogleraar Theoretische fysica, in een hoorcollege in op het fenomeen zwaartekracht. Hij laat zien dat zwaartekracht geen echte fundamentele kracht is, maar voortkomt uit een onderliggende microscopische beschrijving zonder zwaartekracht. Communicatiewetenschapper Jochen Peter geeft een college over jongeren en seksueel expliciet materiaal op internet. Daarbij gaat hij in op de vraag hoeveel jongeren werkelijk kijken naar porno op internet en of dit hun seksuele ontwikkeling en gedrag beïnvloedt. Politicoloog Jean Tillie verklaart de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Wat waren de belangrijkste drijfveren van de kiezers? Geesteswetenschappers Anne van Grevenstein-Kruse en Bram Kempers filosoferen in een ander college over de toekomst van het Paleis op de Dam. De relatie tussen cognitie en slaap staat centraal in zes minicolleges. Debatten zijn er onder andere over de toekomst van het gymnasium, de risico's van het invriezen van eicellen van gezonde vrouwen ouder dan 35 en het nut van ontwikkelingssamenwerking. In een speciale editie van Room for Discussion, het discussieplatform van de economiefaculteit, buigen econoom Arnoud Boot en Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) zich over de vraag welke coalitie de bezuinigingen van dertig miljard en de stijgende werkloosheid gaat aanpakken.

Universiteitshoogleraar Louise Fresco presenteert samen met Helen Westerik de Grote Voedsel & Film Quiz. Er is ook een speciaal ouder-kindprogramma met onder andere een kindercollege door fysioloog Jan Hindrik Ravesloot over verliefdheid in het dierenrijk.

Slotmanifestatie
Tijdens de slotmanifestatie - aan het eind van de middag - reikt universiteiteitshoogleraar Robbert Dijkgraaf de UvA-scriptieprijzen 2010 uit voor de grootste wetenschappelijke prestaties van het afgelopen jaar. Rector magnificus Dymph van den Boom sluit de dag af met een slotwoord. 's Avonds geeft het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck een concert in de Dominicuskerk.

Tijd en locatie
Zaterdag 12 juni. 10.30 - 22.30 uur
Ochtendprogramma: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam Middagprogramma: Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam
Avondprogramma: Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam