Gemeente Laren

Kunstwerk Marte Röling voor Postiljonwijk

De nieuwste wijk in Laren, het Postiljon, is alweer enige tijd voltooid. Als kroon op het werk wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking van een kunstwerk dat de toegang tot de wijk moet opsieren. De officiële opening zal gebeuren met de onthulling door burgemeester Roest van een kunstwerk van Marte Röling. De onthulling is op zaterdag 12 juni a.s. en maakt deel uit van een feestelijk programma voor de wijkbewoners. Kunstenares Marte Röling, die geboren is in Laren is verheugd met deze opdracht. Zij vindt het ontzettend leuk iets voor haar geboorteplaats te maken.

Het gehele traject rondom het kunstwerk is begeleid door de Kunstcommissie Postiljon. Deze commissie bestaat uit twee vertegenwoordigers van de wijk Postiljon, een vertegenwoordiger van de WBV van Erfgooiers, deskundigen, de wethouder cultuur en ambtelijke ondersteuning vanuit de BEL Combinatie. De kunstcommissie heeft op basis van de uitslag van een enquête onder de wijkbewoners een opdracht geformuleerd en is tenslotte terechtgekomen bij Marte Röling, één van Nederlands meest bekende kunstenaars.

Marte Röling
Marte Röling stamt uit een bekende familie. Haar vader, prof. G.V.A. Röling was kunstenaar en docent aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar moeder, Marie Antonie, was schilderes. Marte studeerde in Amsterdam aan de Academie waar haar vader één van haar leraren was. In 1959, toen zij 19 jaar was, organiseerde zij eenmans- en groepstentoonstellingen in musea en galeries in Europa en de Verenigde Staten. Er is veel over haar gepubliceerd in kunstboeken, kranten en tijdschriften. Ook radio- en televisieprogramma's hebben aandacht aan haar en haar werk besteed.
Haar werkzaamheden strekken zich uit over veel gebieden. Naast monumentale sculpturen (stadhuis/muziektheater Amsterdam, muziektheater Den Haag en Amsterdams Medisch Centrum) behoren ook veel bekende portretten (o.a. Koning Beatrix en Prins Claus), glasontwerpen, plafondreliëfs, theaterdecors en kostuums, modetekeningen en nog diverse andere werksoorten tot haar oeuvre. Onlangs exposeerde Marte Röling in de Fundatie in Zwolle met een serie portretten van haar in 2005 overleden geliefde man Henk Jurriaans.

Onthulling 12 juni a.s.
Het kunstwerk van Marte Röling zal geplaatst worden op het grasveldje dat tegenover de toegang tot de wijk ligt op de hoek van het Postiljon en de Smeekweg. Op zaterdag 12 juni a.s. om ca. 17.30 uur zal burgemeester Roest het kunstwerk onthullen. De onthulling wordt omlijst door feestelijkheden voor de wijkbewoners met een echt Larens karakter Met optredens van de Sint Jansharmonie, de Klepperman van Elleven en een wedstrijd voor de kinderen.