Gemeente Coevorden

onthuld op 12 juni 2010

Kunstwerk Pallisade in Coevordense wijk Ossehaar onthuld op 12 juni 2010

woensdag 9 juni 2010

Het kunstwerk Pallisade van beeldend kunstenaar Paul de Kort wordt op zaterdag 12 juni 2010 om 14.00 uur onthuld op de heuvel in de wijk Ossehaar in Coevorden. Na de onthulling geeft Paul de Kort een toelichting op zijn werk en gaat wethouder Geert Roeles in op de betekenis van kunst in de openbare ruimte in de gemeente Coevorden. Daarna is er een informele bijeenkomst met een hapje en een drankje. Buurt- en speeltuinvereniging Ossehaar organiseert 's middags een straatspeelmiddag rond de heuvel. Inwoners uit Ossehaar en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Pallisade is een landmark en uitzichtspunt. Het refereert naar de geschiedenis van Coevorden en geeft informatie over het verloop van de seizoenen en de jaarlijkse verschuiving van de zon langs de hemel. Daarom heeft de gemeente contact gezocht met scholengemeenschap De Nieuwe Veste. Er wordt, in samenwerking met De Nieuwe Veste en Kunst & Cultuur Drenthe, een 3D-animatie van het kunstwerk gemaakt die wordt gebruikt in het onderwijs.

Sociale functie
Pallisade heeft ook een sociale functie. Bovenop de heuvel komen twee lijnen samen, één lijn wordt gevormd door een rechte sloot die in zuidelijke richting loopt, de andere lijn is de As van Ossehaar. Die as markeert vier data waarop de zon opkomt of ondergaat op die plek aan de horizon waarnaar de As van Ossehaar verwijst. Uit berekeningen blijkt dat de zon op 6 mei en 6 augustus in het verlengde van de as opkomt en op 8 november en 3 februari gaat de zon in het verlengde van de as onder. Zo verdeelt de As van Ossehaar het jaar in vier kwartalen die zijn verschoven ten opzichte van de normale kalender. Vier dagen markeren de start van elk kwartaal. Deze data kunnen aanleidingen zijn voor de planning van evenementen in de buurt. Pallisade is ook een plek waar buurtbewoners kunnen genieten van de zonsopkomst. In de wijk Ossehaar wordt huis-aan-huis een informatieboekje verspreid over het kunstwerk.

Stemmen
Inwoners uit de wijk Ossehaar konden in juni 2009 stemmen over welk kunstwerk er in hun wijk moest komen. Het kunstwerk `Pallisade' van Paul de Kort heeft gewonnen.

Meer informatie?
Kijk voor meer informatie over de wijk Ossehaar op de website: www.ossehaar.nl.