Vlaamse Overheid

Brussel-Leuven: respecteer de snelheidsbeperking in de werfzone

Zaterdagnacht start vernieuwing E40 Brussel-Leuven: respecteer de snelheidsbeperking in de werfzone

Vlaamse overheid

donderdag 10 juni 2010

Het Agentschap Wegen en Verkeer start tijdens de nacht van zaterdag 12 juni op zondag 13 juni met grote werkzaamheden op de E40 Brussel-Leuven. Die nacht worden de nodige voorbereidingen getroffen opdat het verkeer in de beide richtingen veilig langs de werfzone tussen Bertem en Sterrebeek kan rijden. In de eerste fase van de werkzaamheden zal de aannemer herstellingen uitvoeren op de rechterrijstrook in de richting van Brussel en pechhavens aanleggen. Daardoor zullen er drie in plaats van vier rijstroken in gebruik zijn. In de rijrichting van Leuven zullen er vanaf 27 juni slechts drie versmalde rijstroken vrij zijn. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de werkzaamheden op de drukste momenten vertragingen zullen veroorzaken van twintig tot dertig minuten. AWV vraagt weggebruikers met aandrang om de snelheidsbeperking van 70 km/u te respecteren.

Bijlagen
Nieuwsflash met schema fasering en situeringsplan

De veiligheid van wegenarbeiders, een prioriteit Om de weggebruikers op veilige wijze over de versmalde rijstroken te begeleiden, zal er een snelheidsbeperking van 70 km/u gelden. Er zullen in de beide rijrichtingen borden met de vermelding `70' geplaatst worden. De wegpolitie zal snelheidscontroles uitvoeren.

Fasering
Volgens de huidige planning zal de aannemer tot en met vrijdag 26 juni (fase 1) enkel werken op de rechterrijstrook van de E40 in de rijrichting van Brussel. In plaats van vier rijstroken zal het verkeer daar drie rijstroken moeten gebruiken.

In de loop van de werkzaamheden zal de verkeerssituatie zes keer veranderen: telkens zullen de rijstroken verschuiven. In verschillende fasen zal het verkeer aan de `staart' (het begin) van de werf op één rijstrook via een doorsteek in de middenberm naar een tijdelijke rijstrook in de omgekeerde rijrichting geleid worden. Er zullen tijdelijke veiligheidsstootbanden gebruikt worden om de veiligheid van de weggebruikers te allen tijde te verzekeren.

De huidige planning is de volgende:
o fase 1: 12 juni-14 september (overlapt met alle overige fasen) o fase 2: 25 juni-30 juli
o fase 3: 30 juli-19 augustus
o fase 4: 20 augustus-14 september

Het is mogelijk dat de timing wijzigt. Asfalterings- en andere werkzaamheden kunnen immers niet doorgaan als het regent. Het Agentschap Wegen en Verkeer houdt u tijdens de gehele duur van de werkzaamheden op de hoogte d.m.v. persberichten.

Verwachte hinder
In de rijrichting van Brussel zal het verkeer tijdens de werkzaamheden de hele dag vertraagd verlopen. Tijdens de ochtendspits zullen de files langer zijn dan normaal en zullen de structurele wachttijden twintig à dertig minuten langer zijn. Hoewel daar steeds drie rijstroken in gebruik blijven, zal 's avonds het verkeer ook in de rijrichting van Leuven het verkeer trager dan normaal verlopen.

Het Vlaams Verkeercentrum verwacht dat de werkzaamheden aanzienlijke hinder zullen veroorzaken in de maanden juni en juli, en dat die hinder zal toenemen naarmate de verkeersdrukte groter wordt - op het einde van augustus en in september.

Parking Everberg gesloten
De parking van Everberg in de rijrichting van Brussel is al sinds 1 juni afgesloten voor al het verkeer. Op de parking staat de betoncentrale van de aannemer. De parking blijft afgesloten tot het einde van de werkzaamheden, dus tot en met 13 september.