Rechtbank Roermond


Demonstratie Nederlandse Volks Unie mag doorgaan op alternatieve route

Roermond, 11 juni - De voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de rechtbank Roermond heeft donderdag 10 juni 2010 bepaald dat het verbod dat de burgemeester van Venlo de Nederlandse Volks Unie had opgelegd om op zaterdag 12 juni 2010 in Venlo te demonstreren geen stand kan houden.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de burgemeester onvoldoende concreet heeft aangetoond dat de verwachte wanordelijkheden vanwege het niet kunnen leveren van voldoende politiecapaciteit leiden tot een situatie van bestuurlijke overmacht. Nu binnen de aangekondigde route een straatfeest plaatsvindt, bepaalt de voorzieningenrechter dat de demonstratie plaatsvindt op een alternatieve route.

De door de Nederlandse Volks Unie aangekondigde demonstratie is als een betoging in de zin van artikel 9, eerste lid, van de Grondwet aan te merken. Dat brengt met zich mee dat een betoging slechts in uitzonderlijke situaties preventief mag worden verboden.

De burgemeester hoort de nodige politiebescherming te bieden om de demonstratie te kunnen laten doorgaan. Uitzondering hierop is als er een situatie van bestuurlijke overmacht dreigt te ontstaan. Daarvan is sprake als een betoging naar redelijke verwachting gepaard zal gaan met wanordelijkheden op zodanige schaal dat er niet voldoende politie ingezet kan worden om daaraan het hoofd te bieden. Van belang is of de burgemeester zich voldoende heeft ingespannen om een vreedzaam verloop van de demonstratie mogelijk te maken. Nu het hier gaat om de uitoefening van een grondrecht mag van de burgemeester een grotere inspanning worden verwacht, aldus de voorzieningenrechter.

LJ Nummer

BM7394

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 11 juni 2010 Naar boven