Ingezonden persbericht



---



Gordon Clark & Leon Botha
Who am I

An EYEMAZING & TORCH collaboration
persbericht
Galerie TORCH Amsterdam heeft de eer de eerste show van EYEMAZING, the moving gallery for contemporary photography te mogen presenteren. Who Am I? van de Zuid Afrikaanse kunstenaars Gordon Clark en Leon Botha zal worden geopend op 12 juni en vervolgens te zien zijn tot 10 juli 2010. De feestelijke opening zal in aanwezigheid van de kunstenaars plaatsvinden op zaterdag 12 juni tussen 17:00 en 19:00. De galerie bevind zich aan de lauriergracht 94 te Amsterdam. De kunstenaars zijn beide beschikbaar voor geselecteerde interviews tussen 9 en 13 juni.

Het komt niet vaak voor dat de koers van iemands leven zo afwijkt van de norm dat deze norm zelf onder druk komt te staan. Leon Botha is met 24 jaar de langs overlevende persoon die lijdt aan de ziekte Progeria. Deze zeldzame ziekte, ook wel bekend als rapid aging disease, zorgt bij de slachtoffers voor een zeer versneld verouderingsproces. De levensverwachting van slachtoffers van deze aandoening ligt rond de vroege tienerjaren, dus de leeftijd die Leon heeft bereikt is uitzonderlijk. Zijn unieke positie geeft hem als kunstenaar een bijzonder perspectief op de eindigheid van een mensenleven. Waar velen deze eindigheid angstvallig ontkennen, kan Botha niet anders dan zich hier iedere dag bewust van te zijn. Tezamen met fotograaf Gordon Clark maakte hij een serie foto's waarin ze op zoek gaan naar thema's die direct verbonden zijn met zijn fragiele bestaan, en geven daarmee indirect commentaar op het idee van een normaal leven.

Leon Botha heeft zelf de moedige keuze gemaakt om zichzelf via deze foto's aan een groot publiek te tonen. Hij presenteert zijn angsten en uiterlijke zelfbewustheid op een groot podium, niet als freak maar als persoon met een bijzondere positie in de samenleving. Dit zou niet kunnen zonder zich zeer bewust te zijn van de (voor)oordelen waar hij voortdurend mee wordt geconfronteerd. Doordat zijn lichaam door de ziekte zwaar aan verandering onderhevig is, maar hij intellectueel bovengemiddeld kan functioneren, ontstaat bij velen grote ongemakkelijkheid in de omgang. Toch kiest hij niet voor een gesloten leven. Hij gebruikt het gegeven dat hij altijd de 'ander' is om onderzoek te doen naar de menselijke relatie met elkaar, met hun wereld en met de dood. Samen met Gordon Clark kwam hij tot een theologisch en historisch rollenspel dat hem verbind aan eeuwenoude verhalen en aan zijn directe omgeving.

Vanuit de oervraag wat nu precies het idee van 'ik' omschrijft, zochten zij naar thema's als tolerantie, religie, het vluchtige en het eeuwige. De rollen die Botha hierbinnen aanneemt kunnen lopen van een eenzame ziel in het landschap tot Adam met Eva in zijn armen. Maar ook een Egyptische god of een Aziatische krijger worden door hem gespeeld. Door deze uiteenlopende karakters theatraal te vertolken hoopt hij het idee van onoverbrugbare verschillen tussen religies in het perspectief van de tijd te plaatsen. Vaak vinden deze voorstellingen plaats in een verdorde, verstilde planeet, eeuwenoud en onverbiddelijk. Hij laat zien dat mythen en verhalen een veel langer leven beschonken zijn dan diegene die ze ooit sprak of schreef. Wellicht beantwoord met deze werken zijn eigen onzekere wens tot een langer leven.

Deze samenwerking tussen TORCH en EYEMAZING zal de eerste keer zijn dat deze werken buiten Zuid Afrika te zien zijn. De gecombineerde fotografische expertise van Gordon Clark en de unieke filosofie en het bijzondere uiterlijk van Leon Botha zorgen voor uitdagende foto's waar moeilijk van weg te kijken is. Vaak zitten ze op de grens van cult en kitsch, maar blijven hier aan de goede zijde van door de sterke composities en professionele afwerking. Door middel van zwarte humor creëren deze twee kunstenaars beelden die onmiddellijk de aandacht trekken en nog lang doorsudderen in de gedachten.

(Contact informatie)

Ook voor interviews en afbeeldingen van hoge resolutie.



Ingezonden persbericht