Ingezonden persbericht


De zomer van Het Ware Geloof?

DORDRECHT- Op zaterdag 12 juni opent minister Donner samen met de Dordtse burgemeester Brok de tentoonstelling Het Ware Geloof? De Reformatie als cultuurclash. Met deze expositie grijpt de stad terug op een stormachtige en beslissende periode uit de vaderlandse geschiedenis. Binnen de historische muren van HETHOF wordt deze zomer de botsing van destijds, tussen katholicisme en protestantisme, op unieke en eigentijdse wijze in beeld gebracht.

Protestant versus katholiek

Het is geen toeval dat juist deze twee hoogwaardigheidsbekleders, Donner en Brok, de tentoonstelling openen. Beide heren zijn exponenten van de twee stromingen die in de expositie tegenover elkaar staan. Het katholicisme met zijn schitterende gouden monstransen en kelken versus het protestantisme met zijn indrukwekkende statenbijbels en intieme familiebijbels.

Dordrecht

De vraag naar het ware geloof leeft al vele eeuwen in Dordrecht en zette de stad wereldwijd op de kaart. In 1572 vond in het Hof de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Daar werd officieel besloten Willem van Oranje te steunen in zijn opstand tegen de Spaanse overheerser. Dat betekende ook een duidelijke keuze vóór het protestantisme en tégen het katholicisme. In 1618-19 vond de nationale Synode van Dordrecht plaats, waar de do's en don'ts van het protestantisme werden vastgelegd in de Dordtse Leerregels. Het gelijktijdige besluit de Bijbel in het Nederlands te vertalen had grote invloed op de Nederlandse literatuur en cultuur.

Eigen herinneringen en ervaringen

Bij wijze van openingshandeling zullen minister Donner en burgemeester Brok verwoorden wat voor hen typisch protestants of katholiek is.

Ook bezoekers kunnen ervaringen en herinneringen aan de tentoonstelling toevoegen. Hen wordt gevraagd een typisch protestants of katholiek moment uit hun leven te beschrijven. Met de smaak van pepermunt, de stilte van de zondagsrust of de feestelijkheden rond de Heilige Communie wordt zo een eeuwenoude lijn doorgetrokken van de felle twisten uit het verleden naar bittere of zoete gebeurtenissen in het heden.

De expositie is vanaf 13 juni geopend voor publiek en wordt georganiseerd door Erfgoedcentrum DiEP, in samenwerking met Museum Catharijneconvent.

HET WARE GELOOF?

Reformatie als cultuurclash

13 juni t/m 26 september

Hof 12

Dinsdag t/m zaterdag: 11-17 uur, zondag 13-17 uur. Entree ¤3,50. Groepen vanaf 10 personen ¤ 2,50.


---



Ingezonden persbericht