Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Slag om Amersfoort gaat van start!

Wie verslaat Maarten van Rossum? De Slag om Amersfoort klaar voor de start!

Amersfoort is een nieuw spel rijker vol weetjes over de geschiedenis. Een particulier initiatief dat vraagt om mee te doen! Het wordt gepresenteerd op zaterdag 12 juni, 12 uur in Museum Flehite en is daarna twee dagen lang te spelen.

Elke zaterdag kwam overbuurman Piet van Nes op de borrel bij Marjolein Tönis en haar gezin aan de Zuidsingel in Amersfoort. Tijdens de twee-en-een-halve borrel vertelde hij allerlei 'malle informatie' over Amersfoortse plekken. 'Hij was een eindeloze kletser', aldus Marjolein; 'Ik wilde iets doen met die informatie'. Zo vormden de anekdotes van Piet van Nes onder andere het uitgangspunt voor het spel De Slag om Amersfoort. Zelf is hij enige jaren geleden overleden.

Marjolein is beeldend kunstenaar en illustrator, maar vóór haar pensioen was zij docent beeldende vorming op het VMBO. De passie voor illustreren en het vertellen van verhalen heeft ze altijd gehad. Zij had ook al een tijd het plan om een wandeltocht voor Amersfoort te maken, met bij elk huis een korte geschiedenis. Eerder had Marjolein Architectuur op de fiets. Vier keer Amersfoort uitgebracht, met fietsroutes en verhalen over architectuur. Later evolueerde het idee tot een spel; een mix van Triviant, Risk en Ganzenbord. Tien mensen dachten en werkten mee met het ontwikkelen van het spel en het maken van de vragen. Er is ook een vereenvoudigde versie voor kinderen vanaf 6 jaar: met het bestaande bord is het daarmee mogelijk om Amersfoort in Ganzenpas te spelen.

Het bordspel is een coproductie van Marjolein en haar dochter Dagmar Wynants, grafisch vormgever. Het uitgangspunt is de stadsplattegrond van Blaeu uit 1647. Er zijn ook enkele extra's: zo heeft Marjolein het moderne stadhuis erin getekend, staan de huizen binnen de Muurhuizen anno 2009 op het spel en is het wapen rechtsonder met allerlei details verrijkt. Er zijn 500 vragen, multiple choice en waar/niet waar. Door het spel te spelen leer je over de geschiedenis van Amersfoort tot op de dag van vandaag. Maarten van Rossum is de grote zwarte pion in het spel: in 1543 belegerde hij Amersfoort in naam van keizer Karel V en nam hij de stad in. Vervolgens verloor Amersfoort enkele voorrechten en haar onafhankelijkheid als grensplaats.

Naast de verhalen van Piet van Nes zijn de vragen gebaseerd op informatie uit een hele stapel boeken, zoals de Historische encyclopedie van Amersfoort door Ayolt Brongers. Andere mooie verhalen en anekdotes over plekken in Amersfoort zijn echter altijd welkom: marjolein.tonis@planet.nl of www.slagomamersfoort.nl.

Als u benieuwd bent naar het spel, kom dan naar de presentatie op zaterdag 12 juni om 12 uur in Museum Flehite. Daarna is er tot 5 uur tijd om mee te spelen. Dat kan ook op zondag 13 juni op de Hof. Verder kunt u intekenen voor een speciale prijs die rond de ¤25,- zal zijn; in de winkel zal het voor ¤35,- worden verkocht. Dat intekenen is hard nodig, omdat het spel zonder sponsoring is gemaakt. Het minimum aantal is nog niet bereikt! Intekenen kan ook via: www.slagomamersfoort.nl.

Noot voor de redactie,