Ministerie van Buitenlandse Zaken

aanhoudende zorg over mensenrechten in Iran jaar na verkiezingen

Verhagen: aanhoudende zorg over mensenrechten in Iran jaar na verkiezingen

Nieuwsbericht | 12 juni 2010 | Mensenrechten

Nederland blijft zeer bezorgd over de nog altijd verslechterende mensenrechtensituatie in Iran. Dat zegt minister Verhagen precies een jaar na de Iraanse presidentsverkiezingen in 2009. Het verloop van de verkiezingen leidde tot massale protesten die door de Iraanse autoriteiten werden neergeslagen.

"Mijn gedachten zijn bij mensen die enkel door het vreedzaam uiten van hun mening te maken krijgen met buitensporig geweld, voortdurende intimidatie, repressie of erger," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Iran blijft mensenrechtenverdedigers meedogenloos vervolgen. Minister Verhagen sprak zijn afschuw uit over berichten dat de afgelopen week zeker 20 mensen zijn geëxecuteerd vanwege hun politieke activiteiten. Nederland en de Europese Unie veroordelen alle doodvonnissen, en roepen de Iraanse autoriteiten dringend op de doodstraf af te schaffen en in afwachting daarvan in ieder geval een moratorium op executies in te stellen.

De winnares van de Mensenrechtentulp in 2009, Shadi Sadr, werd bij verstek veroordeeld tot zweepslagen en gevangenisstraf. De Mensenrechtentulp is een onderscheiding van de Nederlandse regering voor iemand die uitzonderlijke moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van anderen.

Ook de positie van religieuze en etnische minderheden in Iran baart Nederland zorgen. In Iran staan op dit moment 7 bahá'í-leiders terecht op grond van aanklachten die enkel lijken te zijn gebaseerd op hun geloofsovertuiging. De bahá'i zijn een religieuze minderheid.

"De vrijheid van gedachten, geweten en godsdienst is een grondrecht," aldus minister Verhagen. "Dat heeft Iran zelf onderschreven in het Internationaal Verdrag over Burgerrechten en Politieke Rechten. Ik roep Iran op tot een eerlijk, transparant en open proces dat aan alle internationale standaarden voldoet en dat open staat voor onafhankelijke waarneming."

Meer over


* Mensenrechten