Gemeente Zaanstad

11-06-2010
Kadernota in het teken van ambities, bezuinigingen en veranderingen Kadernota 2011 - 2014 aangeboden aan de raad

Wethouder Financiën, Jeroen Olthof heeft vanavond de kadernota 2011 - 2014 aangeboden aan de raad. De eerste kadernota van het nieuwe college staat in het teken van de ambities van het nieuwe collegeprogramma maar ook in het teken van minder inkomsten. In deze kadernota wordt expliciet ingegaan op hoe de gemeente samen met de maatschappelijke partners de kaders kan invullen om tot een gedegen begroting te komen.

Investeren in de basis om ruimte te maken voor ontwikkeling Het college wil de leefbaarheid van nu en de kwaliteit van wonen, werken, leren en recreëren in de toekomst verbeteren. Daarom investeert het college in de basis, om zo een goed fundament te leggen voor de verdere ontwikkeling van de stad, de inwoners en het bedrijfsleven. Om dit waar te kunnen maken, moeten zaken anders aangepakt worden: er moet meer samen en anders gewerkt worden. Dit vergt een combinatie van investeren en bezuinigen. Het college doet liever minder, maar wel goed, dan veel een beetje goed. Omdat er minder bestedingsruimte is, moet deze verandering in aanpak versneld ingevoerd worden.

Financiële kaders
Door de gevolgen van de financiële crisis zullen de inkomsten van de gemeente flink achteruit gaan. Het college houdt rekening met een bezuinigingsopgave van EUR 34 miljoen structureel per jaar in 2018. Om daar te komen wordt er de komende acht jaar steeds meer bezuinigd. Tot 2014 is de inschatting dat rekening gehouden moet worden met een bedrag van EUR19 miljoen. Zo wordt er in 2011 een taakstelling opgelegd aan de eigen organisatie (EUR 3,6 miljoen), de brandweer en veiligheidsregio (samen EUR 0,5 miljoen) en de maatschappelijke voorzieningen (EUR 0,7 miljoen).
Door zaken structureel anders te organiseren zal een deel van de bezuiniging gerealiseerd kunnen worden. De gemeente wil samen met de maatschappelijke partners gaan kijken hoe deze taakstelling gerealiseerd kan worden. Overigens spelen er al veel langer ontwikkelingen die vragen om vernieuwingen in de publieke sector en zijn de nu noodzakelijke veranderingen niet alleen ingegeven door de financiële crisis.

Investeringsfonds
Om de ambitie waar te maken om het onderhoudsniveau in de openbare ruimte op peil te krijgen, door te gaan met de vervanging van onderwijshuisvesting en ruimte te bieden aan lopende en toekomstige gebiedsgerichte investeringen, zoals de tweede fase van de zuidelijke randweg, stelt het college nieuwe financiële afspraken voor. Het college wil de onderhoudsbudgetten op langere termijn geheel betalen uit de exploitatie en de vervangingsinvesteringen maximeren op EUR 20 miljoen per jaar. Daarnaast wil het college met incidentele middelen een investeringsfonds instellen, waaruit de gebiedsgerichte investeringen kunnen worden gefinancierd, zodat ook ruimte kan worden gemaakt voor de toekomst.

Het college gaat de resterende weken voor de zomervakantie met de raad en de maatschappelijke partners in gesprek over de kadernota en de veranderingen. Het resultaat van die gesprekken wordt meegenomen in de programmabegroting 2011 - 2014 die in september aan de raad aangeboden wordt. De kadernota wordt dinsdag 22 juni besproken in Zaanstad Beraad. Op 1 juli vindt het kaderdebat in de raad plaats.