Gemeente de Waard


`Verzuip jij je toekomst?!' presenteert koers voor 2010-2012 op jaarlijkse conferentie

Het alcoholpreventieprogramma `Verzuip jij je toekomst?!' heeft op 10 juni jl. in galerie `De Compagnie' in Dordrecht haar jaarlijkse conferentie gegeven. Ten overstaan van een volle zaal met diverse politici, bestuurders, ambtenaren, preventiemedewerkers en andere geïnteresseerden uit de regio Zuid-Holland Zuid zijn de tien speerpunten voor de periode 2010-2012 om alcoholgebruik bij jongeren tegen te gaan, gepresenteerd.

Burgemeester Van der Borg, bestuurlijk eindverantwoordelijk voor `Verzuip jij je toekomst?!', gaf aan alles te doen wat in zijn vermogen ligt om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Van der Borg: "Toen ik twee weken geleden zag dat het aantal alcoholvergiftigingen in deze regio met 50% is gestegen, werd alleen maar bevestigd dat ons programma erg belangrijk is. Met het benoemen van tien duidelijke speerpunten voor de komende twee jaar kan `Verzuip jij je toekomst?! een belangrijke rol spelen in het terugdringen van het alcoholgebruik onder onze jongeren."

Programmacoördinator Marije van den Bogerd ging voor een volle zaal dieper in op de tien speerpunten van `Verzuip jij je toekomst?!'. Van den Bogerd: "De komende twee jaar hebben we gekozen voor een duidelijke focus in ons programma." De tien speerpunten vormen een samenhangend geheel van maatregelen op het gebied van beleid, handhaving en bewustwording.

Trimbos en Stap

Onderzoek van gerenommeerde alcoholinstituten als Trimbos en Stap wijst uit dat juist zo'n aanpak succesvol is." Van den Bogerd liet zien wat deze aanpak voor bijvoorbeeld sportverenigingen betekent: "Veel jongeren in onze regio zijn lid van een sportvereniging. En dat is natuurlijk hartstikke mooi. Het is alleen jammer dat deze jongeren juist bij sportverenigingen vaak al op jonge leeftijd in aanraking komen met drank.

"Vanuit ons programma proberen we dan ook op diverse manieren dit alcoholgebruik onder jongeren bij sportclubs terug te dringen. Natuurlijk doen we dat in eerste instantie door het gesprek aan te gaan om samen te bekijken op welke wijze we dit het beste kunnen doen. Vanuit ons programma bieden we ook trainingen aan om medewerkers achter de bar in een sportkantine op een verantwoorde manier met alcohol te laten omgaan.

"Maar naast deze preventieve maatregelen, ontwikkelen we ook beleid om ervoor te zorgen dat de tap is gesloten op tijden waarbij de jeugd aan het sporten is. En tenslotte handhaven we vanzelfsprekend ook bij sportclubs de leeftijdsgrenzen die gelden voor alcoholverkoop. Uit ons onderzoek bleek dat helaas dat in 67 % van de gevallen gewoon door clubs uit deze regio drank werd geschonken aan jeugd onder de 16."

Voor meer achtergrondinformatie over onder andere de tien speerpunten van het programma `Verzuip jij je toekomst?!': bezoek eens de website www.verzuipjijjetoekomstzhz.nl

Achtergrondinformatie `Verzuip jij je toekomst?!' Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico's en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging.

Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma `Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.