Start Campagne 'Zet huiselijk geweld buitenspel'

12/06/2010 07:35

Federatie Opvang

Op zaterdag 12 juni start de Federatie Opvang de campagne 'Zet huiselijk geweld buitenspel'. Ambassadeur van de vrouwenopvang Adelheid Roosen en presentator en hoofdredacteur Helden Frits Barend steunen de campagne. In de periode van 12 juni tot 31 juli staan gigaboards langs de hoofdsnelwegen in Nederland om aandacht te vragen voor huiselijk geweld: "Als Oranje verliest, slaat papa ons. Gezellig zo'n WK. Zet huiselijk geweld buitenspel". De campagne wordt na het WK voortgezet met de verspreiding van posters onder voetbalclubs, bibliotheken, gemeentehuizen.

De campagne 'Zet huiselijk geweld buitenspel' loopt tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal. De Federatie Opvang vraagt met deze campagne juist tijdens het WK aandacht voor huiselijk geweld. Uit internationaal onderzoek blijkt dat huiselijk geweld van mannen tegen vrouwen met bijna 10% stijgt direct na verlies van de favoriete sportclub. Vooral als het verlies onverwacht is, raken mannen eerder hun controle kwijt.

Steun van BN-ers

Adelheid Roosen is ervan overtuigd dat er "andere manieren voor mensen zijn om elkaar te raken". Ik wil met de Federatie Opvang het taboe op huiselijk geweld doorbreken en hier openlijk over kunnen praten''. Frits Barend steunt de campagne omdat hij vindt dat ''echte Helden niet slaan, ook niet na het verlies van je eigen club of land. Doe iets wat veel leuker is met je vrouw na een nederlaag, dat doen de voetballers ook graag. Dan ben je een Held."

In 2008 registreerde de politie bijna 64.000 incidenten huiselijk geweld. Naar schatting wordt niet meer dan 15% van de incidenten huiselijk geweld bij de politie gemeld. Dit betekent dat het werkelijke aantal slachtoffers ieder jaar zo'n half miljoen is: dit is tien Arena stadions (51.715 stoelen) vol!

Uit verschillende onderzoeken blijken ruim 107.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar in Nederland blootgesteld te worden aan kindermishandeling (een onderdeel van huiselijk geweld). Jaarlijks overlijden veertig tot tachtig van de mishandelde kinderen aan de gevolgen van de mishandeling. 11% van de Nederlanders is ooit in zijn of haar leven slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Slachtoffers van huiselijk geweld zijn in drie van de vier gevallen vrouwen in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Bij een belangrijk deel van de aangiftes bij de politie is sprake van zware mishandeling. Ruim 50% van de vrouwen die wegens mishandeling in een vrouwenopvang verblijft en een huisdier hebben, meldt dat ook hun huisdier is mishandeld.





http://www.opvang.nl