Ingezonden persbericht


()

ONTHULLEND TWEELUIK OVER GIFSCHANDALEN IN DE VS

lokale inwoners strijden tegen blootstelling aan giftige stoffen

CNN's medisch correspondent Dr. Sanjay Gupta presenteert in de tweeluik Toxic Towns USA/Toxic Childhood, de verbijsterende resultaten van een jaar lang onderzoek naar giftige chemicaliën die gezondheid en leefomgeving van omwonenden in Amerikaanse dorpen bedreigen.

Deel 1: Toxic Towns USA

"Toxic Towns USA" brengt de overlevingsstrijd die een dorp voert tegen de 14 omringende chemische fabrieken. Centraal staan twee vrouwen ( "granny Erin Brockoviches") die een harde strijd voeren tegen zowel industrie als overheid. Zij doen dit met behulp van wetenschappelijke bevindingen en politieke acties. Chemicus en milieu-activiste Wilma Subra ontwikkelde een "chemische vingerafdruk test" om de uitstoot van giftige stoffen van de omringende fabrieken op te sporen.

Dorothy Felix uit Mossville, Louisiana probeert de lokale industrie ertoe te dwingen verantwoordelijkheid te nemen voor gezondheidsvraagstukken van inwoners met behulp van politici en toezichthouders vanuit de overheid.

Meer dan 8 op de 10 inwoners van Mossville maken melding van serieuze gezondheidsproblemen waaronder kanker, nierziekten en andere aandoeningen. Inwoners van Mossville voeren aan dat zich een "milieu misdrijf" voltrekt: dat ze bedrogen worden door fabrikanten en genegeerd door toezichthouders omdat zij arm en Afro-Amerikaans zijn.

Dr. Gupta vindt bewijzen dat de vervuiling van een fabriek jarenlang verborgen is gehouden voor de gemeenschap en hij spreekt met een industriële klokkenluider die een boekje opendoet over 1) de enorme verontreiniging van de fabrieksgebouwen waardoor arbeiders risico's liepen en 2) over de gevolgen van de giftige chemicaliën voor de omwonenden van de fabriek. Dr. Gupta daagt de fabrikanten, de Environmental Protection Agency en de Centers for Disease Control and Prevention uit om de verschillen te verklaren tussen de huidige veiligheidsstandaards - waarvan fabrikanten en overheden zeggen dat ze voldoende zijn- en de ervaringen met de gezondheidsproblemen van de inwoners die in de nabijheid van de lokale fabrieken wonen.

Deel 2: Toxic Childhood
Dr. Gupta stelt zijn vragen ook aan een groep deskundigen, die van mening zijn dat wijdverbreide blootstelling aan giftige chemicaliën reeds voor de geboorte van invloed is. Het team van experts legt aan de hand van de meest recente wetenschappelijke bevindingen uit hoe risico's voor zwangere vrouwen en kinderen voor wat betreft blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen in de lucht, binnenshuis en in huishoudelijke producten tot een minimum zouden kunnen worden beperkt .

Deel 1: Toxic Towns USA duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 12 juni om 14.00 uur

Zondag 13 juni om 21.00 uur

Deel 2: Toxic Childhood duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 19 juni om 14.00 uur

Zondag 20 juni om 21.00 uur

Voor meer informatie zie: http://edition.cnn.com/SPECIALS/2010/toxic.america/

CNN

CNN International is de wereldwijde 24-uurs nieuwszender die naast internationaal en Europees nieuws ook uitgebreid bericht over het zakenleven, lifestyle, sport en entertainment. CNN biedt het nieuws aan via televisie, satelliet, internet en mobiele telefoons/handhelds. CNN is beschikbaar op alle continenten in 200 landen en in zeven verschillende talen.


---

Noot voor de redactie (