Benelux-Europa Prijs Herman Van Rompuy Neelie Kroes en Viviane Reding


Feestelijke uitreiking Benelux-Europa Prijs 2010 op Kasteel van Breda

BREDA, 20100603 -- Op 12 juni ontvangen Europees president Herman Van Rompuy en de Eurocommissarissen Neelie Kroes en Viviane Reding uit handen van prof. dr. Anton van der Geld, president van het BeNeLux-Universitair Centrum, de inmiddels tienjarige Benelux-Europa Prijs. Zij zullen op dit Benelux-feest hun `gedachten over de toekomst van Europa' aan de honderden genodigden overbrengen en onthullen. De feestredes worden gehouden door prof. Anton van der Geld en de Belgische prins Charles-Louis de Merode. De laureaten ontvangen de prestigieuze prijs vanwege hun uitzonderlijke verdiensten op het gebied van internationale samenwerking, cultuur en humaniteit in Europa.

Onder de voorgangers in deze eregalerij bevinden zich onder meer premier Balkenende en Pieter van Vollenhoven, de toenmalige premiers Martens en Verhofstadt, de ministers Bot en Korthals Altes, en EU-commissievoorzitter Santer uit Luxemburg.

De Benelux-Europa Prijs wordt toegekend door de Stichting BeNeLux-Universitair Centrum (B.U.C.), die sedert 22 jaar de culturele, wetenschappelijke en humanitaire samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg bevordert en daarmee werkzaam is in Antwerpen, Eindhoven en Luxemburg.

Deze tiende editie van de dag van Benelux en Europa, en de mensen die daar een belangrijke rol in spelen, wordt afgerond met een toespraak door de welsprekendheid in eigen persoon, de Belgische oud-premier Mark Eyskens, hoofdtitularis van de BeNeLux-leerstoel.

Muzikale intermezzo's zullen de verschillende programmaonderdelen inkleuren en markeren.

Op deze dag worden opmerkelijke onderzoeksprojecten gepresenteerd door functionarissen van politie en justitie die bij het B.U.C. afstuderen en hun certificaat ontvangen.

Opmerkelijke onderzoeksprojecten van politie en justitie

Vijf functionarissen van politie en justitie zullen toelichting geven op hun onderzoeksprojecten, die aansluiten bij de jongste ontwikkelingen binnen politie en justitie. Zij handelen over: - het gevoelige probleem van de criminaliteit op de luchthavens * effectieve opsporing van woninginbraken door rondtrekkende bendes * de aanpak van ladingdiefstallen over de grenzen heen * het gezamenlijk bestrijden van de misdaad in de Belgisch-Nederlandse grensstreek * de inzet van nieuwe technieken bij de identificatie van verdachten.

Programma op 12 juni 2010

10.15 uur Registratie, legitimatie en ontvangst: Kasteel van Breda KMA, ingang via Kraanstraat 4, 4811 MA Breda.
11.00 uur Opening door prof. dr. Anton van der Geld, voorzitter en gastheer. Vervolgens feestredes, uitreiking van de Prijs, korte toespraken over de toekomst van Europa, toelichting op de onderzoeksprojecten door politie en justitie, en uitreiking van de certificaten door de ambassadeurs L. Carbonez (België), J.-M. Hoscheit (Luxemburg) en lt.-generaal D. van Putten (Koninklijke Marechaussee Nederland). Slottoespraak door minister Mark Eyskens, oud-premier van België.
13.00-13.30 uur Persconferentie
13.30-14.30 uur Receptie in de Zaal van het Kasteel.