Ingezonden persbericht


3 juni 2010, Leiden

PERSBERICHT

Het Eerste Georgisch Cultuurfestival in Nederland - Festival IBERIA

Een uitgebreid programma bestaande uit concerten van zang en traditionele dans, een kunsttentoonstelling, een retrospectief van Georgische cinema en wijnproeverijen zal Leiden voor de week van 12-20 juni 2010 in Georgische stijl kleuren. Festival IBERIA zal plaatsvinden onder patronage van Sandra Elisabeth Roelofs, de First Lady van Georgië en ze zal de openingsceremonie met haar aanwezigheid opluisteren.

Stichting ArtEcho(www.artecho.nl) presenteert een schitterend nieuw cultuurevenement: Festival IBERIA, dat de rijke en authentieke, maar onbekende Georgische cultuur uit de schaduw zal brengen. Iberia was de naam van Georgië (Oost- en Zuid-) tot aan de derde eeuw na Christus en wordt nu de naam - of beter: het symbool - van de ontdekking van een in Europa onbekend Georgië. Het evenement zal plaatsvinden in Leiden, met medewerking van onder andere de Leidse schouwburg, Leidse galerieën, en Het Leids Film Festival. Het programma bestaat uit drie hoofdonderdelen:
. Rustavi (Georgische zang en dans),


. Strijders tegen de grauwheid (Georgische schilderkunst) en


. Pastoral (Georgische cinema).

Rustavi
Georgische zang en dans in de Leidse schouwburg worden gepresenteerd door het Georgische nationale academische ensemble "Rustavi". Het ensemble heeft in meer dan 60 landen ongeveer 5000 succesvolle concerten verzorgd. Nu komen ze naar Nederland om de muzikale wonderverhalen met het Nederlandse publiek te delen. Georgische polyfone zang die door UNESCO tot 'Meesterstuk van het mondiale ongrijpbare erfgoed van de mensheid' werd uitgeroepen, adembenemende Georgische volksdansen en kleurrijke kostuums verenigen kunst en geschiedenis in een harmonisch en prachtig beeld van Georgië en leveren aan het publiek onvergetelijke emoties.

Strijders tegen de grauwheid
Deze tentoonstelling presenteert de in Nederland nog niet vertoonde werken van de generatie Georgische schilders uit de jaren 50. Deze tijd, die in Europa een diversiteit van kunststromingen en een absolute vrijheid van uitdrukking baarde, was voor Georgië de tijd van een onderdrukkend, grauw, alles gelijkmakend Sovjetisch regime dat, ondanks (of misschien wel dankzij) zijn tirannie strijdlust aan kunstenaars heeft gegeven. De schilders wier werken worden tentoongesteld zijn strijders tegen deze grauwheid van het regime, voortzetters van de eeuwenoude Georgische nationale schildertradities en vooral humanisten van de hoogste orde.

Pastoral
In samenwerking met het Leids Film Festival worden legendarische meesterwerken vertoond als 'Pastorale' van Otar Ioseliani, 'De Boom der Wensen' van Tengiz Aboeladze, 'Pirosmani' van Giorgi Shengelaja, 'Vader van een Soldaat' van RezoChkheidze en vele anderen.

Naast het hoofdprogramma worden er meerdere interactieve activiteiten georganiseerd, waaronder: workshops in polyfone zang en een tafelredemasterclass in combinatie met een proeverij van de fijnste soorten Georgische wijn, gemaakt volgens 7000-jarige oude tradities. Deze workshops zijn een exclusieve kans voor iedereen om een andere, diverse cultuur beter te begrijpen, om eraan te proeven en om zichzelf verder te ontwikkelen. Bovendien samen met het project "Muurgedichten" van de Stichting Tegen-Beeld brengt het Festival Iberia een van de mooiste stukjes van de Georgische poëzie naar Leiden. De lijnen uit de "Ridder in Pantervel" geschreven door een van de fijnste middeleeuwse dichters, de lyrische genie van de Georgische Gouden Eeuw, Shota Rustaveli, komen op een Leidse muur te voorschijn. Festival IBERIA is een heel verhaal over Georgië, maar vooral over enthousiasme en passie voor kunst, over uitgesproken talenten, over culturele uitwisseling, communicatie en inspiratie.

Georgië staat op dit moment in de brede museale belangstelling. Vóór het Festival IBERIA was in november 2009 t/m februari 2010 het schatkamerexpositie met de Dmanisi-schedel uit Georgië te zien in het Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden en van 6 maart t/m 15 augustus 2010 is de tentoontelling 'Goud uit Georgië' te zien in Drents Museum.

Voor meer informatie kijk op: www.festivaliberia.nl