Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 8 juni 2010

AVRO KUNSTUUR VAN ZATERDAG 12 JUNI 2010
Slot Prix de Rome

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. AVRO KunstUur van zaterdag 12 juni bevat de volgende programma's:

Prix de Rome: slot
Prix de Rome.Nl 2010. De Nederlandse Staatsprijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar is ruim 200 jaar oud. In 2009 heeft een internationale jury van architecten onder voorzitterschap van Aaron Betsky de inzendingen van ruim 100 deelnemers kritisch bekeken. Hun opdracht was het August Allebé-Plein in Amsterdam te veranderen dan wel te verbeteren. De jury bestaat uit gerenommeerde architecten. Deze week: de prijsuitreiking!

Art 2 See
Vijfde editie 'Internationaal festival films over de kunsten', DOKU.ARTS, EYE, Vondelpark 3, Amsterdam, 9 tot en met 13 juni.

De Kluis
Alles of niets - Robert van 't Hoff, architect van een nieuwe samenleving, 2 april 2010 - 29 augustus 2010 in het Kröller- Müller Museum. De Nederlandse avant-garde architect Robert van 't Hoff (1887-1979) realiseert een klein en eigenzinnig oeuvre. Als lid van De Stijl strijdt hij met andere kunstenaars voor een nieuwe leefomgeving. Zijn werk wordt gekenmerkt door een sterke sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.

Art XS
Lot bezoekt het Singermuseum in Laren en ziet daar in de tuin een 'bramenboot'. Met Hans den Hartog Jager.

De Hedy d'Ancona-prijs 2010
In het programma is gekeken naar vorm en vooral functie van architectuur en kunst van en in zorginstellingen en de rol die architectuur en kunst binnen de zorg speelt. De Hedy d'Ancona prijs richt zich specifiek op gebouwen in de zorgsector waarbij stedenbouw, tuin- en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen. In deze aflevering: Hedy d'Ancona over de zes genomineerden Architectuurprojecten en de winnaar van de Hedy d'Ancona prijs voor excellente zorgarchitectuur is bekend!

4 Art
In één van de meest conceptuele en gewaagde galeries van Amsterdam, Ellen de Bruijne Projects, wordt er een bijzondere installatie van de Finse kunstenaar Erkka Nissinen getoond. Het is een installatie die bestaat uit schilderijen, een geluidstrack, videomateriaal en lichteffecten. Al deze elementen maken een 20 minuten durende show. De toeschouwer huivert en lacht. Met Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum).

KunstUur, 12 juni 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.