Amerikaanse onderzoeker Randi haalt uit naar Nederlandse universiteit


UTRECHT, 20100612 -- De Amerikaanse ontmaskeraar van paranormale fenomenen en pseudowetenschap haalde op 11 juni in een lezing in Utrecht uit naar een Nederlandse universiteit. De Delftse hoogleraar Coen Vermeeren vertelt regelmatig over bezoeken van buitenaardse UFO's. Randi riep de hoogleraar op om met bewijzen te komen. Zolang er geen bewijzen zijn, is het verstandiger voor een hoogleraar en een universiteit om te vertellen dat buitenaards bezoek aan de aarde erg onwaarschijnlijk is en dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn. Randi verwees hiermee naar een onderzoek dat de Stichting Skepsis heeft gedaan naar de beweringen van de Delftse hoogleraar Coen Vermeeren (zie: www.skepsis.nl/blog/2010/06/tu-delft-gekidnapt-door-aliens/).

"Als je hoefgetrappel hoort, kun je beter aannemen dat er een paard langs loopt dan een eenhoorn. Op dezelfde manier is het logischer om een verklaring dicht bij huis te zoeken voor een niet geïdentificeerd vliegend object", zo betoogde Randi.

De inmiddels 82-jarige James Randi gaf afgelopen vrijdag 11 juni 2010 een lezing in Utrecht. Randi was in Nederland op uitnodiging van de stichting Skepsis. 400 mensen waren naar de bekende Amerikaan komen luisteren in een zaal van de Hogeschool Utrecht. De lezing van Randi is te zien via de volgende link: hu.presentations2go.eu/P2GTV/viewer.html?path=HU1/2010/06/11/5/video_post.wmv


Homeopatische overdosis

Het helpt nauwelijks om onzin te ontmaskeren. Mensen blijven er in geloven. Aan de hand van veel voorbeelden liet James Randi dit zien. Ook al leggen wetenschappers keer op keer uit dat homeopathische middelen zo sterk verdund zijn dat ze soms nog niet eens één molecuul werkzame stof bevatten, mensen blijven geloven in homeopathie. Ook al is er geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat homeopathie werkt. Om dit te onderstrepen nam Randi tijdens de lezing een overdosis homeopathische slaappillen in. Skepsis had gezorgd voor een arts in de zaal. Die was niet nodig. Randi was twee uur later nog steeds net zo levendig als aan het begin van zijn lezing.

Homeopathie via telefoon en internet

Randi vertelde over zijn onderzoek naar de Fransman Jacques Benveniste. Die publiceerde in 1988 dat hij een bewijs had gevonden voor homeopathie, het zgn 'geheugenwater'. Een onafhankelijk onderzoek waaraan Randi deelnam vond hiervoor geen bevestiging. Hoewel dit breed gepubliceerd werd, verdiende Benveniste later toch geld door op afstand water homeopatisch te maken. Dit ging eerst per telefoon (door de telefoon bij het water te houden), later via internet. Randi is verbijsterd dat mensen hierin kunnen geloven.

Gebedsgenezer met radiozendertje

Randi vertelde ook over zijn ontmaskering van de Amerikaanse gebedsgenezer Peter Popoff. Popoff claimde dat hij langs paranormale weg van God ziektebeelden doorkreeg en deze kon genezen. In 1983 toonde Randi aan dat de wondergenezer zijn kennis opdeed via een oortelefoontje waarop zijn vrouw hem dingen vertelde die ze had ontfutseld aan bezoekers van zijn show. "Het leek er sterk op dat God uitzond op 39,3 Mhz met een stem die sprekend lijkt op die van Popoff's vrouw", aldus Randi. Ondanks deze ontmaskering ging Popoff door en bleef goed verdienen aan zijn healings.

Mensen zijn lichtgelovig

Een mens kan onmogelijk de hele dag twijfelend als een onderzoeker door het leven gaan. Vaak vertrouwt een mens op aannames. Soms is dat op grond van afgesproken regels. Stoppen bij rood licht is een voorbeeld. Maar meestal vertrouwen we op eerdere ervaringen. Goochelaars maken hiervan gebruik om ons op het verkeerde been te zetten. Randi, zelf een bekend goochelaar, liet aan de hand van voorbeelden zien hoe onze zintuigen ons bedriegen. Ook wetenschappers zijn niet immuun. Zo vertelde Randi met smaak over onderzoekers van het bekende Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory die hem hadden benaderd met een onverklaarbaar fenomeen. Zij hadden onderzoek gedaan naar een man die een magische invloed leek te hebben op een luciferdoosje. Dit leek op de rug van de hand van de man uit zichzelf te bewegen. Randi liet zien dat het om een simpele goocheltruc ging. Randi's boodschap - laat goochelaars onzin ontmaskeren, wetenschappers hebben weinig ervaring met bedrog.

1 miljoen dollar prijs

Al vele jaren lang looft James Randi 1 miljoen dollar uit aan degene die kan bewijzen dat hij of zij beschikt over paranormale gaven. Zeer vaak is al geprobeerd de 1 miljoen dollar op te halen, tot nu toe zonder resultaat. Zolang dat niet is gebeurt, neemt Randi aan dat het bewijs voor paranormale fenomenen niet kan worden geleverd.

Sleep of reason - de rol van de media

De 'sleep of reason' was het thema van Randi's lezing. Randi verzuchtte dat de mens blijkbaar moeilijk onderscheid kan maken tussen logica en onzin. Media maken hiervan gebruik door onzin te publiceren als vermaak. Toch is het belangrijk dat we ons best doen om eindelijk volwassen te worden en logisch te gaan denken! Met die oproep sloot Randi zijn lezing af. Waarom? Het is beter dat mensen werkzame medicijnen nemen in plaats van hun geld te geven aan een gebedsgenezer. Het is beter dat een wetenschappelijk lab serieus onderzoek doet in plaats van geld en moeite besteden aan goocheltrucs. En het is jammer dat zo veel geld wordt besteed aan homeopathische middelen waarvoor geen bewijs is.

Stichting Skepsis





ingezonden persbericht