Ingezonden persbericht

Zaandam, 12 juni 2010

Expositie over Josine van Dalsum geopend

In de Bruynzeelhallen in Zaandam heeft burgemeester Geke Faber van Zaanstad zaterdagmiddag een expositie over het leven van Josine van Dalsum geopend. De tentoonstelling 'Dag Josine' blikt terug op het leven en werk van de in november 2009 aan kanker overleden actrice, kunstenares en schrijfster. Zanger Renze Ferwerda trad op met liedjes die hij, als goede vriend van Josine, speciaal voor haar heeft geschreven.

Josine van Dalsum is vooral bekend als actrice. Zij speelde in 'Een mens van goede wil' en 'Mata Hari'. Naast haar acteerprestaties schreef zij ook boeken en gedichten en heeft zij honderden kunstwerken getekend en geschilderd. De expositie laat de bekende kant van Josine zien, als actrice met alles wat daarbij hoort. Maar ook de andere kant wordt getoond: de vrouw die een complexe en gevoelige binnenwereld had. Via haar kunstwerken en gedichten wordt de toeschouwer daarin een kijkje gegund.

Behalve een perswand, fanmail, covers, kostuums en beelden uit verschillende producties, zijn er kunstwerken en gedichten van Josine van Dalsum te bekijken. Ook worden bijzondere persoonlijke bezittingen getoond, zoals haar verzamelingen knuffels, engelen en speeldozen, haar dodenmasker en haar trouwjurk.

De organisatie ligt in handen van Kunstcentrum Zaanstad, in overleg met Van Dalsum's echtgenoot, regisseur John van de Rest. "Een prachtig eerbetoon aan Josine", zei Van de Rest zaterdag bij de opening. "Zodat ze kan wegvliegen." Om het vele materiaal goed te kunnen presenteren is gekozen voor de Bruynzeelhallen in Zaandam: een locatie met een oppervlakte van meer dan 600 m2. Het ontwerp van de tentoonstelling is verzorgd door studenten van de afdeling Scenografie aan de Theaterschool Amsterdam.

'Dag Josine' is een laatste eerbetoon aan Josine en stelt hiermee een ieder alsnog in de gelegenheid om afscheid van haar te nemen. Op 14 juli, haar geboortedag en ook de dag waarop zij vorig jaar haar Koninklijke onderscheiding ontving, wordt om 13.00 uur de expositie afgesloten met een veiling van alle tentoongestelde kunstwerken en een gedeelte van haar privécollecties. De opbrengst daarvan gaat naar KWF Kankerbestrijding.

De expositie 'Dag Josine' is alleen te bezoeken in weekenden van 10.00 tot 17.00 uur in de periode van 12 juni t/m 14 juli 2010. De entreeprijs is ¤4,50.

'Dag Josine' is mede tot stand gekomen door: Kunstcentrum Zaanstad, John van de Rest, Bibi Trompetter, Janne Sterke en Marjolijn Brouwer van Theaterschool Amsterdam (ontwerp inrichting), leerlingen en docenten Compaen VMBO Zaandam (uitvoeren ontwerp en opbouw), Hollandia Steigerbouw Zaandam en Converse Development.

Op foto (vrij van rechten te gebruiken): Directeur Isabella de Jong (links) van Kunstcentrum Zaanstad en regisseur John van de Rest tijdens de opening van de tentoonstelling 'Dag Josine'.

Noot voor de redactie (