Portret van nijmegen nodigt schilder- en tekentalent uit


NIJMEGEN, 20100603 -- Op zondag 13 juni 2010 is de zesde editie van het Portret van Nijmegen. De organisatie daagt die dag al het schilderstalent (jeugd, amateurs en professionals) opnieuw uit om in een dag tijd een werk te vervaardigen geïnspireerd door de stad Nijmegen. De deelnemers starten op zondagochtend vanuit museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade. Aan het einde van de middag moeten de kersverse werken weer ingeleverd worden.

De schildersdag eindigt met een prijsuitreiking. Een vakkundige jury wijst de winnaars per categorie aan. Het publiek kiest ook haar eigen lieveling. De kersverse portretten worden twee weken lang tentoongesteld in de gewelven van de Stratemakerstoren. Deze expositie vol creatieve vertalingen van de stad is een aanrader voor iedere liefhebber van Nijmegen.

Doe mee
Deelnemers kunnen zich op 13 juni tussen 9.00 en 11.00 uur kosteloos inschrijven in museum De Stratemakerstoren. Na het waarmerken van het eigen doek of vel gaat iedereen op pad om het eigen `portret' van de stad te maken. Dat kan op geheel eigen wijze, van ruwe schets tot gedetailleerde pentekening, van een traditioneel tot een gedroomd stadsbeeld. Techniek en formaat zijn vrij. Er mag gewerkt worden met aquarel, inkt, pastel, oliekrijt, olieverf, acrylverf, potlood, houtskool enzovoort. Deelnemers zorgen zelf voor een eigen blad, paneel of doek en nemen zelf alle schildersbenodigdheden mee. Zij moeten er bij voorkeur voor zorgen dat het doek of vel makkelijk opgehangen kan worden (bijv. met een haakje of in een wissellijst).

Kies je favoriet
Tot 16.00 uur worden de alle werken ingezameld in museum de Stratemakerstoren. Een vakkundige jury (Henk Beerten, wethouder Cultuur; galeriehoudster Marie-Louise Salet van Galerie Stills: Meg Mercx, kunstenares en initiator ART CRUMBLES) zal de werken vakkundig beoordelen en per categorie een 1e, 2e en 3e prijs toekennen. Het toegestroomde publiek mag ook de eigen voorkeur uitspreken en kan de werken bekijken vanaf ongeveer 16.45 uur. Het meest gewaardeerde werk ontvangt de eervolle publieksprijs. Om ca. 17.30 uur volgt de bekendmaking van alle prijswinnaars.

Het Portret van Nijmegen wordt georganiseerd door beeldend kunstenaar Diederik Grootjans samen met Rosalie Thomassen en wordt mede mogelijk gemaakt door ProArt en Kukel Ontwerpt.

Museum De Stratemakerstoren
De Stratemakerstoren is een middeleeuws rondeel in Nijmegen, met daarin een klein museum en prachtige authentieke gewelven. Museum De Stratemakerstoren biedt plek aan wisselende tentoonstellingen over Nijmegen en diens geschiedenis. Ook verzorgt het museum verrassende ontvangsten en activiteiten voor scholen en kinderfeestjes. Het museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 12 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. De entree bedraagt ¤ 3,90 ( ¤ 3,30 met CJP of Collegekaart) voor volwassenen, ¤ 2,20 voor kinderen (kinderen tot 4 jaar gratis).





Ingezonden persbericht