Gemeente Rotterdam

11 juni 2010

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 13 t/m
20 juni 2010

Wethouder De Jonge verricht aftrap campagne Aanpak Kindermishandeling

Wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Gezin) verricht zaterdag 12 juni om 10.00 uur de aftrap van de regionale campagne Aanpak Kindermishandeling op het Schouwburgplein. Samen met een aantal kinderen plaatst de wethouder de laatste letter in de levensgrote zin 'Het was een ongelukje'. De letters, die ook te zien zijn in de TV-commercial van de landelijke campagne, blijven de hele dag op het plein staan. Doel van de campagne is dat omstanders meer met andere mensen over kindermishandeling gaan praten of met professionals in contact komen. Op het plein confronteert een infoteam voorbijgangers met het feit dat kindermishandeling ook in hun omgeving voorkomt. In de regio Rotterdam werken gemeenten, instellingen en beroepskrachten met de Regionale Aanpak Kindermishandeling (RAAK-methode) samen om kindermishandeling te voorkomen, zo snel mogelijk te signaleren en te stoppen en passende hulp te bieden.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 5107 4786)

Burgemeester vergadert met stuurgroep Veilig in de wijk

Op maandag 14 en woensdag 16 juni vergadert de stuurgroep Veilig in het openbaar in respectievelijk het Oude Westen en Nieuwe Westen. Het Oude en Nieuwe Westen zijn twee van de vier 'focuswijken'. Dit zijn wijken die laag scoren in de Veiligheidsindex. Enkele keren per jaar vergadert de stuurgroep op locatie om van bewoners en ondernemers zelf te horen hoe zij over de veiligheid denken. In het Oude Westen geven stadsmarinier Tijs Nederveen en de GGD een presentatie over de veiligheid en de softdrugsproblematiek. In het Nieuwe Westen brengen stadsmarinier Marcel Dela Haije en Roteb de stuurgroepleden op de hoogte van de veiligheid en de problemen rond het schoonhouden van de wijk. Voor bewoners is er volop gelegenheid om te vertellen hoe zij over de veiligheid denken. De vergadering in het Oude Westen vindt plaats in het restaurant van Laurens/Antonius aan de Binnenweg, in het Nieuwe Westen in de kantine van het Albeda College aan de Mathenesserlaan 321. Beide vergaderingen beginne n om 18.30 uur. Volgende week dinsdag en woensdag vergadert de stuurgroep in de Tarwewijk en Hillesluis.

(voor meer informatie: Carolien van Eykelen, directie Veiligheid, 06 - 2291 8247)

Burgemeester Aboutaleb opent Thaiboksschool Oude Westen

Maandag 14 juni om 21.00 uur opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de Thaiboksschool Oude Westen in de Josephstraat (t.o. nrs. 43-59). De Thaiboksschool wordt druk bezocht door jongens en meisjes van alle leeftijden uit het Oude Westen. Die grote toestroom maakte een verbouwing noodzakelijk. Tijdens de vergadering van de Stuurgroep Veilig in het Oude Westen in september jl. heeft burgemeester Aboutaleb beloofd de Thaiboksschool na de verbouwing te openen. Verschillende jongeren die bij de Thaiboksschool trainen hebben zowel nationaal als internationaal prijzen gewonnen.

(Voor meer informatie: Michelle Visser, directie Veiligheid, tel. 010 - 267 3602)

Wethouder Kriens reikt prijs 'Werken aan gezonder Rotterdam' uit

Wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) reikt op dinsdag 15 juni om 10.00 uur de prijs 'Werken aan gezonder Rotterdam' uit. De Academische Coalitie 'Gezonder Rotterdam' organiseerde een prijsvraag voor projecten die illustreren hoe praktijk, beleid en wetenschap kunnen samenwerken aan betere (preventieve) zorg voor Rotterdammers. Op 15 juni delen de projectleiders van de vijf genomineerde projecten hun ervaringen en valt een van hen in de prijzen.

(Voor meer informatie: Bert Brehm, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 20347170)

Burgemeester Aboutaleb reikt Schrijfprijs NT2 uit

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikt op dinsdag 15 juni om 21.00 uur de Schrijfprijs NT2 uit in Theater Zuidplein, Zuidplein 60. De Nederlandse Taalunie heeft een wedstrijd uitgeschreven voor mensen die in Nederland en Vlaanderen zijn komen wonen en nu Nederlands leren. 'Verwondering' en 'Geld maakt niet gelukkig' zijn de thema's van de schrijfprijs. De schrijver van het beste verhaal of betoog ontvangt een prijs van ¤ 250,- (Voor mmeer informatie: Elise Roders, Nederlandse Taalunie, tel. 070 - 346 9548)

Wethouder Karakus start bouw 'De Parkwachter'

Wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) slaat op woensdag 16 juni om 16.30 uur de eerste paal van gezondheidscentrum 'De Parkwachter' aan het Park De Nieuwe Plantage in Kralingen-Crooswijk. Op de begane grond komt een gezondheidscentrum waarin ruimte is voor een huisartsenpraktijk, een logopedist, diëtist, fysiotherapeuten en een apotheek. Boven het gezondheidscentrum komen zes appartementen.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3812)

Burgemeester Aboutaleb lanceert Veiligheidsacademie

Donderdag 17 juni om 10.00 uur lanceert burgemeester Ahmed Aboutaleb de Veiligheidsacademie in het World Port Center (31ste etage), Wilhelminakade 965. De Veiligheidsacademie is een Rotterdams initiatief van ROC Zadkine, politie Rotterdam-Rijnmond, Stadstoezicht, directie Veiligheid, Brandweer, particuliere beveiligingsbedrijven en Defensie. Doel van de Veiligheidsacademie is het ontwikkelen en aanbieden van goede opleidingen die naadloos aansluiten bij de praktijk van de veiligheidsbranche. Ter gelegenheid van de lancering is een symposium georganiseerd met als thema Veiligheidsbeleving. (Voor meer informatie: ROC Zadkine, Arjan van Noort, tel. 06 - 2906 3459)

Wethouder Karakus bij LSI conferentie crisis en herstelwet

Wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) neemt op donderdag 17 juni om 14.30 uur deel aan de conferentie Crisis- en Herstelwet, georganiseerd door LSI project investment. Een selecte groep professionals uit de politiek en het bedrijfsleven evalueren de wet en kijken hoe die verbeterd kan worden. De bijeenkomst vindt plaats tijdens het internationale concours hippique: CHIO 2010. In de sponsorlounge van de Rotterdamse manege CHIO aan de Kralingseweg 120.

(Voor meer informatie: Saskia van den Bergen, LSI project investment, tel. 010 - 412 12 39)

Wethouder Karakus bespreekt convenant 'Optimalisatie Beeldkwaliteit Bouwplaatsen Binnenstad'

Op vrijdag 18 juni 2010 om 16.15 uur geeft wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) een terugkoppeling van de resultaten van het convenant "Optimalisatie Beeldkwaliteit Bouwplaatsen Binnenstad". Ook tijdens bouwwerkzaamheden moet de binnenstad het visitekaartje blijven van Rotterdam. Daarom hebben de ontwikkelaars die actief zijn in de binnenstad samen met de gemeente afspraken gemaakt om de bouwplaatsen beter toonbaar (minder rommelig) te maken. Op 18 juni organiseert de gemeente een vervolgbijeenkomst op een bouwplaats aan de Wijnhaven: een leegstaande verdieping van het kantoorpand het Graanhuis. Vervolgens discussieert een panel, met o.a. Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland), over de ingezette koers.

(Voor meer informatie: Eunice Dreischor, Communicatie Gemeentewerken, tel. 010- 489 4035)

Burgemeester Aboutaleb opent 'Zomermuziek op de Rotte'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent vrijdag 18 juni om 19.30 uur de vierde editie van het festival 'Zomermuziek op de Rotte' bij de Noorderbrug. Deze gratis muziekavond wordt ieder jaar georganiseerd door bewoners, Stichting Onderneming Opbouwwerk Rotterdam (SONOR) en het Rotterdams Volkstheater. Talenten uit de deelgemeente Noord spelen hun muziek op een unieke locatie in Rotterdam-Noord: De Rotte. Onder meer een Braziliaanse band, het Rotterdamse Kamerorkest Sinfonia Rotterdam en sopraan Linde Schinkel treden op. De avond wordt afgesloten met vuurwerk.

(Voor meer informatie: Nina Miezelmoe, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3410)

Wethouder De Jonge bij jubileum Humanitas Home-Start Rotterdam

Wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en gezin) is zaterdag 19 juni om 12.30 uur bij het 5-jarige jubileum van Humanitas Home-Start Rotterdam in het Plaswijckpark. Home-Start is een programma dat (opvoedings)ondersteuning, praktische hulp en vriendschap biedt aan ouders met tenminste één kind van zes jaar of jonger. Vrijwilliger van Home-Start gaan wekelijks bij 'gezin op bezoek om emotionele en praktische steun te bieden.

(Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Odie Geerligs, tel. 06 - 5107 4786)

Burgemeester Aboutaleb op bezoek in speeltuin Kralingen

Ter gelegenheid van de Landelijke Speeltuindag bezoekt burgemeester Ahmed Aboutaleb op zaterdag 19 juni de speeltuin Kralingen, aan de Honingerdijk 100. Om 13.00 uur spreekt bij de aanwezigen toe. Verschillende speeltuinverenigingen houden op de Landelijke Speeltuindag open huis voor buurtbewoners die nog niet zo bekend zijn met de speeltuinen. Speeltuin Kralingen behoort samen met Speeltuin Vreewijk de Vaan in Rotterdam-Zuid tot de oudste speeltuinvereniging in Rotterdam. De speeltuin is onlangs helemaal opgeknapt, met diverse nieuwe toestellen en een terras waar ouders kunnen zitten.

(Voor meer informatie: Nina Miezelmoe, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3410)

Wethouder Karakus opent appartementencomplex De Omscholing

Op zaterdag 19 juni om 16.00 uur opent wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed) het appartementencomplex De Omscholing in de oude Vierambachtschool in het Nieuwe Westen, C.P. Tielestraat 57 F. De bewoners hebben in de voormalige klaslokalen zelf negen appartementen ontworpen en ingericht. Niet één appartement is hetzelfde qua grootte, indeling en stijl. Wat ze gemeen hebben zijn grote hoge ruimtes. Het voormalige schoolplein is de gezamenlijke tuin geworden. Het project is typisch Rotterdams en te vergelijken met eerdere successen zoals De Dichterlijke Vrijheid in Spangen. Ook in de Omscholing wonen veel starters en creatieve ondernemers.

(Voor meer informatie: Wieneke Gunneweg, opening@omscholing.net of tel.06 - 2454 4608)

En verder...

ontvangt wethouder Jeannette Baljeu (haven, verkeer en regionale economie) op maandag 14 juni om 16.00 uur de haven- en transportministers van de EU in de Cruiseterminal op de Wilhelminapier. De ministers bezoeken Nederland voor de conferentie 'Rail infrastructure for freight services; from corridors to network' georganiseerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

is burgemeester Aboutaleb woensdag 16 juni om 16.00 uur aanwezig bij de officiële opening van het Rotterdam Palm Oil Plant Complex op de Maasvlakte. Het fabricageproces in de nieuwe raffinaderij van plantaardige oliën en vetten is milieuvriendelijker omdat er minder chemicaliën nodig zijn, het proces minder CO2 uitstoot heeft, energiebesparend is en minder afvalwater geeft. De nieuwe raffinaderij is ook goed voor de werkgelegenheid in de regio. Na de opening volgt een korte rondgang door de fabriek. (Voor meer informatie: IOI-Loders Croklaan, Louis Thörig, tel. 06 - 5208 6797)

opent burgemeester Ahmed Aboutaleb op zaterdag 19 juni om 11.00 uur het Kinderdagverblijf Le Petit Prince aan de Boezemstraat 450. Deze nieuwe kinderdagopvang (0-4 jaar) en buitenschoolse opvang (4-12 jaar) biedt 24 uur per dag kinderopvang, vlakbij het Kralingse bos. De opvang is gevestigd in een monumentaal pand met aangrenzend een buitenspeelplaats.

(Voor meer informatie: Nina Miezelmoe, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3410)

spreekt burgemeester Aboutaleb donderdag 17 juni om 18.30 uur de deelnemers toe van de AREUEA International Meeting 2010 in de Burgerzaal van het stadhuis. De American Association of Real Estate and Urban Economics, opgericht in 1964, is een internationaal wetenschappelijk genootschap op het gebied van vastgoedeconomie. Erasmus Universiteit treedt op als gastheer van dit jaarlijkse congres. (Voor meer informatie: Nina Miezelmoe, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3410)