Ministerie van Buitenlandse Zaken

in Congo voor onderzoek dood mensenrechtenverdediger

Nederlands team in Congo voor onderzoek dood mensenrechtenverdediger

Nieuwsbericht | 13 juni 2010

Een team van Nederlandse en Congolese forensisch pathologen heeft vrijdag in de Congolese hoofdstad Kinshasa sectie verricht op het lichaam van mensenrechtenverdediger Floribert Chebeya Bahizire. Nederland en de Europese Unie hadden aangedrongen op een transparant en onpartijdig onderzoek naar zijn plotselinge dood.

Bij de sectie kon nog geen zekere doodsoorzaak worden vastgesteld. Om de doodsoorzaak definitief te bepalen zal in Nederland aanvullend onderzoek worden gedaan. De conclusies van de autopsie worden over 3 tot 5 weken verwacht.

Het Nederlandse team bestond uit 3 personen onder leiding van Frank van de Goot, forensisch patholoog verbonden aan Verilabs. Het Congolese team werd geleid door Tshomba Hondo.

"Ik ben blij dat we op korte termijn de benodigde expertise hebben kunnen leveren" aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Het is belangrijk dat onomstotelijk wordt vastgesteld hoe Chebeya om het leven is gekomen."

Chebeya werd 3 juni levenloos aangetroffen in zijn auto. Hij was voorzitter van het netwerk van mensenrechtenorganisaties in de Democratische Republiek Congo. Partnerlanden van de Democratische Republiek Congo reageerden geschokt op zijn dood.

Nederland zal de conclusies van de autopsie overdragen aan de procureur-generaal van de Democratische Republiek Congo en, na afronding van diens onderzoek, aan de familie van Chebeya.