KNHS

Kirsten Beckers onbedreigd naar KNHS titel ZZ-Licht 13 juni 2010
Kampioenen ZZ-Licht

DE STEEG (KNH) - Met twee fantastische ritten wist Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) met de KWPN goedgekeurde hengst Broere Valdez (v. Houston) de concurrentie in de klasse ZZ-Licht op grote achterstand te zetten. "Ik heb twee super fijne proeven gereden en deze Kür was de eerste die ik met dit paard reed. Pas nadat ik mij voor dit kampioenschap had gekwalificeerd hebben we de muziek samengesteld en vanaf de eerste pas liep het heel lekker", aldus Beckers, die zag dat de nummer twee van de eerste wedstrijd, Loes Corsel (Emmen) met Rammazotti haar Kür zag mislukken, waardoor zij van de tweede plek terugviel naar de vierde plek in het klassement. Thamar Zweistra (Schore) klom met Hexagon's Zodinde op naar het zilver, terwijl Dominique Filion (Roosendaal) met Total Touch opklom naar het brons. Rabo Talent van het jaar Lotje Schoots, die in deze wedstrijd Zarah aan de start bracht reed een zeer goede Kür en eindigde in deze wedstrijd als derde, waardoor zij in de eindstand van dit kampioenschap als vijfde eindigde.

Kirsten Beckers loofde de kwaliteiten van Broere Valdez. "Dit is een hengst met een heel fijn karakter, die als voordeel heeft dat hij zich in de wedstrijdring helemaal niet gedraagt als hengst. Hij raakt eigenlijk van niets opgewonden en beschikt over een super mentaliteit. Zijn stap is zonder meer goed, in draf behoudt hij steeds zijn takt en in de galop is hij uiterst bewerkbaar. In draf oogde hij vandaag achter misschien iets minder flitsend, maar dat is dan de vorm van de dag", aldus Beckers, die dit kampioenschap opdroeg aan haar overleden moeder. "De eerste wedstrijd in dit kampioenschap reed ik op de sterfdag van mijn moeder en het is net alsof mij dat een extra stimulans geeft, waardoor ik beter ga rijden", vertelde Kirsten.

Thamar Zweistra reed in de Kür met een gedegen proef Hexagons Zodinde naar de tweede plek en daarmee ook naar het zilver in het kampioenschap. "Ik ben blij met deze tweede plek. Gisteren had ik een heel goed gevoel toen ik de ring uitreed, maar dat goede gevoel verdween toen ik mijn rit op video had gezien. Het zag er te gehaast uit. Vandaag heb ik heel bewust rustiger gereden en mijn paard liep als vanzelf door de Kür, met een heel goed resultaat!", aldus Zweistra.

Dominique Filion straalde van oor tot oor. "Ik rijd met Total Touch nog niet zo lang op dit niveau en had met dit paard ook nog nooit een Kür gereden. Ik ben de ring binnengereden met de gedachte er het beste van te maken en dat is gelukt. Alles lukte, maar dat ik als derde in dit kampioenschap ben geëindigd heeft me misschien zelf wel het meeste verbaasd", aldus Filion.

Jan Wolfs, voorzitter van de jury, vatte het kampioenschap bondig samen. "We hadden één combinatie die er met kop en schouders bovenuit stak. Dan een groepje dat hoogte- en dieptepunten afwisselde, maar uiteindelijk hebben we in de Kür een aantal combinaties gezien die duidelijk potentie hebben om door te breken richting Grand Prix.

De drie medaille winnaars betreurden wel het gegeven dat dit kampioenschap over slechts twee wedstrijden werd verreden. "Het zou naar mijn mening mooier zijn als je van de 32 ruiters die in dit kampioenschap van start zijn gegaan eerst naar een groepje van 16 was gegaan, om vervolgens acht over te houden voor de Kür. Nu wordt de stap van 32 combinaties naar acht in één wedstrijd bepaald en dan is een klein foutje direct dodelijk. Wat dat betreft ervaar ik het KNHS indoorkampioenschap als een mooier kampioenschap", aldus Beckers, die daarmee ook de visie van Zweistra en Filion onder woorden bracht.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Eindstand KNHS Kampioenschap dressuur ZZ-Licht:


1) Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) - Broere Valdez (v.Houston) - 146.979

2) Thamar Zweistra (Schore) - Hexagons Zodine (v.Labo) - 138.500
3) Dominique Filion (Roosendaal) - Total Touch (Mondriaan) - 137.562