K.V Archivarissen


KVAN-dagen 2010: Fundamenten in verandering

Op 14 en 15 juni 2010 vinden in Kerkrade de jaarlijkse KVAN-dagen plaats. Rondom het thema Fundamenten in verandering worden tijdens deze dagen presentaties gegeven en discussies gevoerd die archivarissen, inspecteurs, publieksadviseurs, records managers, directeuren en andere professionals werkzaam of studerend in het informatiedomein prikkelen en aan te zetten tot verdere inhoudelijke ontwikkeling. De KVAN-dagen vinden plaats in het Zuid-Limburgse Conferentieoord Rolduc te Kerkrade. Het abdijcomplex vormt een inspirerende omgeving om na te denken over samenwerking, verandering en innovatie.

Na de turbulente ontwikkelingen van de afgelopen jaren beginnen de gevolgen van de digitale revolutie zich steeds verder uit te kristalliseren: Innovaties leiden tot vele nieuwe samenwerkingsverbanden. Het onderscheid tussen informatie-, archieven- en collectiebeheerders verdwijnt in rap tempo. En grenzen tussen overheidslagen en instanties lijken vervagen. Hoe ziet het archieflandschap er straks uit? Zijn de fundamenten van het archiefwezen stevig genoeg voor te toekomst? Welke pijlers kunnen we behouden en welke pijlers moeten we vervangen om onze nieuwe verantwoordelijkheden te kunnen dragen? De KVAN-dagen staan in het teken van deze ontwikkelingen.

Samenwerking is het toverwoord om vernieuwingen door te voeren en doelen te stellen die je alleen nooit zou kunnen bereiken. De noodzaak om meer samen te werken zorgt voor een reflectie op de eigen identiteit en daarmee ook op de zichtbaarheid op het internet. Welke strategieën hanteren archiefinstellingen bij hun expansie op het web en welke rol spelen social media hierbij? Wat zijn de dos en donts bij samenwerking en welke hobbels moeten er overwonnen worden om projecten te laten slagen? Ook deze zaken, waarmee alle archiefinstellingen te maken hebben komen aan de orde tijdens de KVAN-dagen.

Fundamenten in verandering richt zich echter niet alleen op innovaties, maar gaat ook over de basis van onze professie. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het substitutievraagstuk: Hoe kunnen wij documenten vervangen zonder dat dit de integriteit en de authenticiteit van de stukken onrecht aandoet? Tevens komen ook ontsluiting aan de bron, selectie en acquisitie aan de orde en wordt er gediscussieerd over de visie op het archiefbestel in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Prof. dr. Douwe Draaisma en prof. dr. Leon de Caluwé zullen tijdens de KVAN-dagen 2010 de keynote lezingen verzorgen. Draaisma, hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, zal spreken over de fascinerende relatie tussen archief en geheugen. Hij zal dit doen aan de hand van wat de Hongaaarse schrijver Peter Esterhazy verschillende jaren geleden beleefde met het archief van de geheime dienst in Boedapest en de confrontatie tussen wat hij daar aantrof en zijn eigen herinneringen. Over de manier waarop je veranderingen kunt organiseren bestaan verschillende theorieën. De Caluwé, hoogleraar advieskunde aan de Vrije Universiteit, zal in zijn bijdrage verschillende vormen van verandermanagement uiteenzetten. Zijn model van 'Denken over veranderen in vijf kleuren' is een standaardwerk voor verandermanagement.

Een greep uit het programma

* Léon de Caluwe zet verschillende vormen van verandermanagement uiteen.

* Douwe Draaisma spreekt over de het archief in relatie tot het geheugen.

* Nieuwe kansen in Keulen na het debacle

* Samenwerking tussen archiefinstellingen, samenwerking buiten de sector

* Het geheugen vervangen: inspecteurs over substitutie
* Pre-conference sessie over web 2.0

Deelname

U kunt zich vanaf 1 maart aanmelden via www.kvan.nl. De kosten voor deelname bedragen:

* KVAN-leden: 125,- per dag of 195,- per twee dagen
* Niet-leden: 150,- per dag of 250,- per twee dagen

Studenten van archiefopleidingen kunnen in aanmerking komen voor gesubsidieerde deelname. De voorwaarden hiervoor staan op www.kvan.nl.

U kunt zich op de website eveneens aanmelden voor het congresdiner dat zal plaatsvinden op 14 juni.

Overnachten

Rolduc biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden. Kamers kunnen online gereserveerd worden via www.rolduc.com. Gaarne bij de reservering vermelden dat u deelneemt aan de KVAN-dagen 2010.

Organisatie

Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland organiseert de KVAN-dagen 2010 in samenwerking met de Archiefschool, Erfgoed Nederland en Rijckheyt. De KVAN-dagen 2010 worden mede mogelijk gemaakt door Pictura.