Technische Universiteit Delft

Promotie: Bouw- en Voorraadeconomie

door M&C

Promotie van De heer Drs.ing. J.P. Soeter: "Bouw- en Voorraadeconomie 1960-2025"

14 juni 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs.ing. J.P. Soeter | doctorandus in de economie, Nederland promotor 1 | Prof.ir. H. de Jonge Bk
promotor 2 | Prof.dr. A.C. Hordijk U-Nijenrode

Bouw- en Voorraadeconomie 1960-2025

In deze studie staan de utiliteitsbouw en de utilitaire gebouwenvoorraad centraal. In de jaren zestig nam deze utiliteitsbouw sterk toe. De groei van de bevolking, van de werkgelegenheid en van de economie vroeg niet alleen om meer woningen, maar ook om meer utiliteitsgebouwen, zoals bedrijfsgebouwen, kantoren, scholen, ziekenhuizen en sociaal-culturele en overheidsgebouwen. Omstreeks 1970 kwam de utiliteitsbouw op een topniveau en is sindsdien aan een sterke golfbeweging onderhevig. Dat bemoeilijkt het zicht op de structurele ontwikkeling.
Voor een beter begrip van het investeringsverloop is het zinvol om een scheiding aan te brengen tussen uitbreidingsinvesteringen en vernieuwings-investeringen (vervanging, verbouw en grootonderhoud). Dat is hier gedaan door die investeringen in utiliteitsbouw op te splitsen in een groeiafhankelijke uitbreidings-component en een voorraadafhankelijke vernieuwingscomponent. Langs die weg is op basis van de voorafgaande uitbreidingsinvesteringen, de vervangings-waarde van de utilitaire gebouwenvoorraad ultimo 2005 geschat. Dit is zowel op macroniveau als voor de agrarische sector, voor de industrie en voor de diensten- en overheidsectoren onderzocht en aangevuld met een schatting van de voorraad in gebruik 2005 naar vloeroppervlakte per sector en per gebouwtype.
Naast 535 miljoen vierkante meter voorraad in gebruik is bij benadering 100 miljoen vierkante meter aanwezig die leegstaat of onderbenut wordt. Aanvullend is de omlooptijd van de investeringen onderzocht, waarmee een basis is verkregen voor het prognosticeren van de vernieuwingsinvesteringen.
Bij de prognose van de utiliteitsbouwtrends 2010-2025 is onderscheid gemaakt tussen een Downcycling scenario met volledig herstel van economische groei, verdere leegstand en onderbenutting van de voorraad en veel eenzijdige keuzes voor nieuwbouw. Daar tegenover past het Upcycling scenario bij maximaal 2% structurele economische groei en meer verbouw/grootonderhoud in combinatie met levensduurverlenging en meer duurzaam investeren.
Met deze studie wordt het perspectief verschoven van voorraadwaardering op basis van alles wat ooit gebouwd is en nog niet is afgeschreven, naar voorraadwaardering op basis van de jongere jaargangen utiliteitsbouw die beter aansluiten bij de samenleving, economie en technologie van vandaag.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.