Uit de schijnwerpers, in het daglicht - van monoloog naar dialoog

Over hoe leeromgevingen kunnen worden gecreëerd waarin veiligheid en onzekerheid samengaan

Op maandag 14 juni 2010 ontvangt Els Verhoef, lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, het eerste exemplaar van het boek Uit de schijnwerpers, in het daglicht - van monoloog naar dialoog uit handen van Frans Meijers, lector Pedagogiek van de Beroepsvorming van De Haagse Hogeschool.

Het boek is een bundeling van artikelen, onder redactie van lectoren Frans Meijers en Marinka Kuijpers, over het belang van dialoog in het onderwijs in verschillende verschijningsvormen, voornamelijk binnen studieloopbaanbegeleiding. Elk artikel is geschreven door een kenniskringlid van het lectoraat Pedagogiek van de Beroepsvorming van De Haagse Hogeschool.

Veel studenten - en waarschijnlijk ook veel docenten - missen op dit moment een inhoudelijk kompas in hun dagelijkse reilen en zeilen. De traditionele student- en docentrol is onduidelijk geworden met als gevolg dat docenten en studenten zich vaak vastklampen aan instrumenten en procedures. Maar daaruit is uiteindelijk weinig zekerheid af te leiden. Een gevoel van richting en identiteit ontstaat alleen in een dialoog. Het voeren van een dialoog in tijden van onzekerheid is echter als het bouwen van een brug terwijl men er overheen loopt: het vraagt vertrouwen. In Uit de schijnwerpers, in het daglicht wordt nagegaan hoe leeromgevingen kunnen worden gecreëerd waarin veiligheid en onzekerheid samengaan. De artikelen bieden een heldere analyse van de wijze waarop De Haagse Hogeschool omgaat met de onzekere situatie waarvoor zij zich geplaatst ziet. De bijdragen bieden ook verrassende perspectieven op mogelijke oplossingen.

De boekpresentatie vindt plaats op maandag 14 juni aanstaande om 17.00 uur in DOK 75 van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag.