NCRV

Netwerk

Zomerserie: Pioniers in de polder

Maandag 14 juni t/m maandag 5 juli
20.25 uur, Nederland 2

NCRVâs Netwerk besteedt deze zomer aandacht aan mensen die een belangrijke voortrekkersrol in de Nederlandse samenleving hebben gespeeld. Deze âpioniers in de polderâ hebben allen baanbrekend werk verricht in onder meer de sport, muziek, politiek en de zorg.

Wiel Coerver

Hij was een halve eeuw geleden een verdienstelijk voetballer. In de jaren zestig en zeventig was hij nóg succesvoller als coach, met als hoogtepunt de behaalde UEFA Cup met Feyenoord in 1974. Wereldberoemd is hij geworden met zijn speciale voetbalmethode: De Wiel Coerver-methode, waarin balvaardigheid, kappen en draaien centraal staan. De methode wordt toegepast bij clubs als Manchester United en FC Porto. Zelfs in het Midden-Oosten kennen ze hem. Wiel Coerver, inmiddels 85 jaar, is nog steeds actief. Nog steeds analyseert hij voetbalwedstrijden en maakt hij nieuwe oefenstof.

Homohuwelijk

Nederland schreef wereldgeschiedenis op 1 april 2001. Om twaalf uur âs nachts traden vier homostellen in het huwelijk. Nooit eerder konden mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Media uit heel de wereld waren getuigen van deze bijzondere gebeurtenis. Velen speelden een belangrijke rol om het huwelijk voor homostellen open te stellen, zoals Hen Krol. In politiek Den Haag waren er drie pioniers: Boris Dittrich van D66, Mieke van der Burg van de PvdA en Anne Lize van der Stoel van de VVD. Zij ondervonden heel wat obstakels onderweg naar het homohuwelijk, maar uiteindelijk kregen ze het voor elkaar.

Piet Noordijk

Hij ontvang zowat alle prijzen die er maar te winnen vallen: een Edison voor zijn gehele oeuvre, de Blijvend Applaus Award en de International Jazz Award Bird. Saxofonist Piet Noordijk, zelf geïnspireerd door Charlie Parker, was een belangrijk pleitbezorger voor de naoorlogse jazz in Nederland. Huidige jazzmusici zoals Benjamin Herman bijvoorbeeld zien Piet Noordijk als een grote inspiratiebron. Afgelopen seizoen was de Rotterdamse saxofonist op tournee met het succesvolle swingkwartet de Beets Brothers. Piet Noordijk is nog duidelijk niet uitgeblazen.

Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort is geen trendwatcher maar een trend forecaster. Archeologen graven de geschiedeniskunde op, Lidewij Edelkoort is een archeoloog die kijkt naar de toekomst. Ze observeert de huidige situatie in de mode en de design en vertaalt die naar de toekomst. Haar klantenkring bestaat uit gerenommeerde bedrijven als Coca-Cola, Nissan, Siemens en LâOréal. Ze trekt heel de wereld door om spreekbeurten te geven. Netwerk bezocht haar een dagje in Parijs, waar haar bedrijf zetelt.

Gebroeders Das, Robbert en Rudolf

Het is de beroemdste eeneiige tweeling die ooit in Haarlem is geboren: de gebroeders Robbert en Rudolf Das. In 1953 waren ze wereldnieuws. Ze publiceerden in het Zwitserse tijdschrift Interavia een zeer gedetailleerde tekening van een geheim straalvliegtuig van de Britse Royal Air Force. In het Britse Lagerhuis werden vragen gesteld. Hoe konden de Dassen een geheim vliegtuig zo goed natekenen?

Sindsdien is hun naam gevestigd. Inmiddels zijn de futurologen 81 jaar en beiden nog actief. De een vanuit Zuid-Frankrijk, de ander vanuit Ursem. Een portret van de enige twee futurologen die nog geen computer hebben.

Jon van Rood

Zijn naam werd vaak genoemd als winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde. Maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Jon van Rood stond aan de wieg van Eurotransplant, een internationaal samenwerkingsorgaan voor orgaandonatie. In 1958 was Van Rood betrokken bij de allereerste beenmergtransplantatie.

Ted Troost

Wie haptonomie zegt, zegt Ted Troost. Want Ted Troost is de man die haptonomie bij het grote publiek bekendgemaakt heeft. Zijn methoden zijn zo bijzonder, dat ook vele topsporters er baat bij hebben gevonden. Oud-doelman Hans van Breukelen, maar ook Richard Krajicek en Yvonne van Gennip leerden positief te denken.

Ben Woldring

Hij zat nog maar nét op de middelbare school en hij was al miljonair. Ben Woldring had geen suikeroom of een mooie erfenis, maar verdiende zijn geld zélf. Als huiswerkopdracht maakte hij een vergelijkingssite voor bellen, waarop hij een aantal telefoontarieven van verschillende aanbieders met elkaar vergeleek. In 2006 werd hij door het Amerikaanse zakenblad Business Week uitgeroepen tot Europees Ondernemer van het jaar onder de 25. Woldring, inmiddels 25 jaar, is niet alleen zakenman maar ook ambassadeur voor de Beatrix Kinderkliniek in Groningen en de Stichting voor het Gehandicapte Kind. Momenteel heeft hij negen vergelijkingssites, waarvan de hotel vergelijkingssite LookingforBooking.com zijn meest recente project is.