Gemeente Sneek


ontvangen scholieren uit zuid-afrika

Wetterskip en Sneek ontvangen scholieren uit Zuid-Afrika

Op maandag 14 juni om 10.30 uur vindt de officiële start van het programma plaats van de uitwisseling tussen scholieren uit Zuid-Afrika met scholieren uit Sneek. Burgemeester Apotheker en wethouder Bargboer van de gemeente Sneek ontvangen de 4 scholieren en een leraar van het Bogerman College en 4 scholieren en een leraar van de Worcester High School uit Zuid-Afrika op het stadhuis. Ook dagelijks bestuurlid Aaltje Rispens van Wetterskip Fryslân spreekt de studenten kort toe en zij zal deze uitwisseling kort in het perspectief van het project plaatsen.

Deze ontmoeting is een startbijeenkomst voor het programma waar de studenten de hele week aan zullen deelnemen. Deze hele week staat in het teken van water. Zo bezoeken zij het Woudagemaal, het laboratorium van Wetterskip Fryslân, een Riool water zuiveringsinstallatie, op Schiermonnikoog lopen de studenten met een medewerker van Wetterskip Fryslân mee en ook gaan zij een dag naar Amsterdam. De studenten verblijven bij de gezinnen van de uitwisselingsstudenten.

Deze uitwisseling is onderdeel van het project waar Wetterskip Fryslân en de gemeente Sneek gezamenlijk het Zuid-Afrikaanse waterschap Breede Overberg en de gemeenten Breede Valley en Overstrand ondersteunen zodat zij hun schaarse water beter kunnen beheren. Zowel in Zuid-Afrika als in Nederland bestaat een grote behoefte aan goed opgeleide medewerkers voor het waterbeheer. Dit geldt zowel voor de technische vakken als de bestuurlijke samenwerking die nodig is voor een goed waterbeheer. Om deze reden proberen Wetterskip Fryslân de gemeente Sneek jonge mensen die op het punt staan een keuze te maken voor hun opleiding voor het waterbeheer te interesseren.