Gemeente Soest

Straks het nieuwe schooljaar: dat kost geld!

14 juni 2010

Het gemeentebestuur doet iets extra's voor inwoners met een inkomen op bijstandsniveau en één of meer schoolgaande kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Deze gezinnen kunnen namelijk de schoolkosten voor de kinderen slechts moeizaam opbrengen.

Basisschool

Inwoners met kinderen op het basisonderwijs hebben te maken met onder andere een `vrijwillige' ouderbijdrage, een bijdrage voor de kosten van schoolreisjes en soms ook met een bijdrage voor andere gezamenlijke buitenschoolse activiteiten. Voor dit soort kosten kunnen inwoners één keer per jaar bijzondere bijstand aanvragen tot een bedrag van EUR 92 per kind op het basisonderwijs.

Middelbare school/voortgezet onderwijs

Inwoners met een kind jonger dan 18 jaar, dat het voortgezet onderwijs volgt, hebben aanzienlijke kosten in de vorm van boekengeld, reiskosten, `vrijwillige' onderwijsbijdrage, en dergelijke. Voor deze kinderen tot 18 jaar kunnen inwoners één maal per jaar bijzondere bijstand aanvragen tot een bedrag van EUR 320 per kind.

Iedere inwoner van de gemeente komt hiervoor in aanmerking als hij of zij gedurende minimaal één jaar een inkomen heeft gehad op het niveau van maximaal 115% van de geldende bijstandsnorm. Voor alleenstaande ouders is de bijstandsnorm EUR 1110 netto per maand en voor gehuwden/samenwonenden EUR 1.234 netto per maand. Dit zijn de bedragen exclusief vakantiegeld.

Aanvragen

Als de Sociale Dienst BBS al weet dat een gezin één of meer schoolgaande kinderen heeft en het inkomen al langer dan een jaar lager is dan 115% van de bijstandsnorm, krijgt men in juli 2010 automatisch een aanvraagformulier.

Heeft men na juli 2010 nog niets ontvangen? Dan kan een aanvraag worden gedaan bij het kantoor van de Sociale Dienst in Soest, geopend op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 12.30 uur.

Dat kan ook 's woensdags van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 18.00 uur bij de balie in het gemeentehuis van Bunschoten.