Gemeente Hulst


Regels aankoop kleine stukken gemeentegrond

Nieuwe regels voor de behandeling van verzoeken van burgers voor gebruik, huur en koop van gemeentegrond

Regelmatig krijgt de gemeente Hulst verzoeken van inwoners die graag een stukje gemeentegrond, meestal openbaar groen, ook wel `restgrond' genoemd, bij de tuin van hun woning willen trekken. De behandeling van dit soort verzoeken kost de gemeente erg veel tijd en dus geld. Bovendien kan het gevolgen hebben voor de kwaliteit van de leefomgeving, zoals bijvoorbeeld versteniging door grote hoeveelheid muren, garages e.d. zonder groen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders op 25 mei 2010 een aantal nieuwe regels vastgesteld voor de behandeling van verzoeken van burgers voor gebruik, huur en koop van gemeentegrond.

Om al te veel kleine stukjes restgrond en openbaar groen in de toekomst te beperken, zullen bij het opstellen van bestemmingsplannen en herinrichtingsplannen voor wijken en kernen zoveel mogelijk grote stukken groen worden aangelegd. De hoeveelheid kleine stukjes plantsoen of restgrond wordt tot een minimum beperkt. Ook worden na het realiseren van een bestemmingsplan of nieuw herinrichtingsplan de eerste 5 jaar geen verzoeken voor restgrond in deze wijk of buurt in behandeling genomen. In de daaropvolgende 5 jaar wordt alleen tegen de meest recente bouwgrondprijs verkocht. Pas na 10 jaar is een eventuele andere huur- of verkoopprijs mogelijk. Verder heeft het college besloten niet langer grond om niet in gebruik te geven, om handhavingsproblemen te voorkomen.

Om de afhandeling van de verzoeken kostendekkend te maken, heeft het college besloten een minimumprijs in te voeren. De prijs van restgrond bedraagt sinds 25 mei 2010 EUR 50,-- per m². Voor stukken kleiner dan 10m² geldt een minimum prijs van EUR 500,--.

Wanneer door aankoop van restgrond bebouwing mogelijk wordt, dan wordt dit beschouwd als toekomstige bouwgrond. De meest recente prijs voor bouwgrond wordt dan gehanteerd.

Alle extra kosten bij verkoop (notariskosten, kadaster e.d.) zijn voor rekening van de koper.

Als er geen bezwaar is tegen verkoop maar de vragende partij is geen eigenaar van de aangrenzende grond, dan is verkoop niet mogelijk. Verhuur van de grond is dan wel mogelijk. Het eerste jaar is de minimum jaarhuur EUR 500,--. Voor de daaropvolgende jaren wordt bij de jaarlijkse huursom rekening gehouden met de bouwgrondprijs en een minimum kostendekkende jaarhuur van EUR 25,--. Deze kan telkens per 1 januari worden aangepast.

Er is een formulier ontwikkeld voor verzoeken tot gebruik of koop in te dienen. Dit formulier is te downloaden op www.gemeentehulst.nl en verkrijgbaar in de gemeentewinkel.
De ingediende verzoeken worden per geval beoordeeld. Verzoeken worden niet ingewilligd als er kabels en leidingen in de grond zitten, het een negatieve invloed heeft op de verkeersveiligheid en/of de basis groenvoorziening in de wijk wordt aangetast. Bovendien wordt gekeken naar het bestemmingsplan en het gewenste toekomstige gebruik van het stukje grond.