Hoefnet

Nieuws

Eerste CAIO overwinning voor De Ronde

13-06-2010

Vierspanrijder Koos de Ronde heeft zijn eerste CAIO-overwinning in zijn carrière te pakken. De menner uit Zwartewaal schreef vandaag het individuele klassement van de internationale landenwedstrijd in het Hongaarse Vecsés op zijn naam. Het Nederlandse team, bestaande uit De Ronde, Theo Timmerman en Hans Heus, eindigde achter gastland Hongarije op de tweede plaats in het landenklassement.

Het was heet in Vecsés, heel heet. Zo heet zelfs, dat de Nederlandse vlag tijdens het spelen van het volkslied strak naar beneden bleef hangen!
Maar dat kon Koos de Ronde niet deren. Na zijn tweede plaats op het CAIO in Vecsés in 2009 en de tweede plaats op het CAIO in Breda, ook in 2009, ging hij er vandaag met de winst vandoor. "De dressuur liep heel goed, veel beter dan in Zelhem. Mijn paarden liepen ronder en actiever, alle juryleden waren positief over mijn proef," vertelt De Ronde, die uit zijn WK-selectie van zeven paarden twee paarden had gewisseld ten opzichte van Zelhem. "Het was alleen jammer dat het Hongaarse jurylid Zoltan Egri zowel Theo als mij lage punten gaf."
Met de winst in de marathon sprong De Ronde van de vierde naar de eerste plaats in het klassement: "De marathon liep als een speer, mijn paarden hadden geen last van de hitte. Dat kwam ook omdat er een aantal aanpassingen was gedaan aan de marathon." De organisatie had in samenspraak met de jury het A-traject ingekort naar 1,2 kilometer, de snelheid in de stap verlaagd en de rust opgevoerd van 10 naar 15 minuten. Dit bleek een wijs besluit, want geen van de deelnemende paarden liep problemen op.
"Het waren zes pittige hindernissen," vertelt De Ronde. "Alleen de waterbak was vrij eenvoudig. Daarnaast lagen er in alle hindernissen nog balletjes op de palen waardoor het extra lastig was." Koos bleek achteraf een van de weinige menners te zijn die geen balletjes had afgereden in de hindernissen.

Koos de Ronde won de marathon en het totaalklassement in Vecsés Foto: Marie de Ronde-Oudemans

In de afsluitende vaardigheidsproef reed De Ronde op safe, maar hield hij de spanning er tot het laatste moment in. Met een paar strafpunten voor tijdsoverschrijding passeerde hij de finish en bleef daarmee nipt de als tweede geplaatste Zoltan Lazar voor. De Zwitser Werner Ulrich eindigde op de derde plaats.
Theo Timmerman werd na de tweede plaats in de dressuur en de tiende plaats in de marathon zesde in het totaalklassement. Hans Heus eindigde als elfde in het 20 deelnemers tellende veld.
Koos de Ronde met bondscoach Tjeerd Velstra Koos de Ronde met bondscoach Tjeerd Velstra (foto: Marie de Ronde-Oudemans)

Wereldbekerstand

In de stand na 6 van de 16 wedstrijden gaat de Hongaar Zoltan Lazar aan de leiding in het Wereldbekerkwalificatieklassement. Koos de Ronde staat tweede, gevolgd door Jozsef Dobrovitz en IJsbrand Chardon op een gedeelde derde plaats.

Klik hier voor de actuele standen.
Uitslagen Vecsés

Bron: Hoefnet.nl
Overname zonder voorafgaande toestemming van de redactie is niet toegestaan.

Koos de Ronde won de marathon en het totaalklassement in Vecsés Koos de Ronde won de marathon en het totaalklassement in Vecsés (foto: Marie de Ronde-Oudemans)