Gemeente Den Haag

Lage Zand: nieuwe straatnaam in Wijnhavenkwartier


* Laatste wijziging: 14 juni 2010

Lage Zand is de winnende straatnaam voor de tramdoorsteek in het Wijnhavenkwartier, tussen Schedeldoekshaven en Turfmarkt. Aan deze doorsteek ligt de woontoren De Kroon, waar nu nog volop aan gebouwd wordt, en die in 2011 gereed is.

Begin februari schreef de gemeente een straatnaamverkiezing uit. Bewoners en bezoekers van het Wijnhavenkwartier kozen met ruime meerderheid voor de straatnaam Lage Zand, boven Turfgracht en Houtmarkt. Het Haags Gemeentearchief had de 3 namen, die verwijzen naar de historie van het Wijnhavenkwartier, speciaal voor de verkiezing uitgezocht.

Gedicht

Een jury onder voorzitterschap van voormalig wethouder Stadsbeheer Baldewsingh koos uit alle inzendingen voor Lage Zand een originele inzending in dichtvorm, waarin de hele geschiedenis van het Wijnhavenkwartier is verwerkt. Het winnende gedicht hangt de komende tijd op de bouwschutting in het Wijnhavenkwartier, langs de route tussen Centraal Station en het Stadhuis.

Wijnhavenkwartier

Het Wijnhavenkwartier, gelegen tussen Centraal Station en Spuiplein, is volop in ontwikkeling. Woontoren De 'Kroon', met 128 koop- en 125 huurappartementen en ruim 11.000 m2 winkel- en kantoorruimte, bereikt het hoogste punt eind 2010. De verkoop van de appartementen is al begonnen. Naast De Kroon verrijzen de nieuwe gebouwen van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.