Universiteit van Tilburg

Persbericht 14 juni 2010

Willem Johan Kop benoemd tot hoogleraar Biobehavioural Processes

De Universiteit van Tilburg heeft de psycholoog Willem Johan Kop met ingang van 16 augustus 2010 benoemd tot hoogleraar Biobehavioural processes in health and disease. Kop werkte sinds 1993 aan verschillende unversiteiten in de Verenigde Staten. Hij is onder meer gespecialiseerd in de biologische aspecten van stress en depressie en psychosociale factoren in hart- en vaatziekten en geldt als een autoriteit in zijn vakgebied.

De nieuwe leerstoel waarop Willem Johan Kop wordt benoemd, maakt deel uit van het departement Medische Psychologie en Neuropsychologie van de UvT. Kop zal zich in zijn onderzoek richten op de meting van psychologische en fysiologische kenmerken van patiënten in de kliniek en in laboratoriumsettings, maar ook de thuissituatie, waar een groot deel van het ziekteverloop zich doorgaans afspeelt. Sociale en gedragswetenschappen kunnen daar belangrijke nieuwe inzichten in geven. Voor het onderzoek zal worden samengewerkt met ziekenhuizen in de regio en andere universiteiten in binnen- en buitenland.

Dr. Willem Johan Kop (1963, Zoetermeer) studeerde psychologie aan de Universiteit Utrecht en Medische Psychologie aan de Universiteit Maastricht. In 1994 promoveerde hij in Maastricht. Hij werkte vanaf 1993 in de Verenigde Staten aan de Uniformed Services University of the Health Sciences, Bethesda (1993-2006) en de University of Maryland School of Medicine, Baltimore (2005-nu). Een van de prijzen die hij voor zijn werk ontving was de Outstanding Contributions to Health Psychology Award (2002) van de American Psychological Association (APA). Kop is tevens lid van onder meer de APA, de American Heart Association, de Academy of Behavioral Medicine Research en is Fellow van de Society of Behavioral Medicine. Ook zit hij in de redactieraad the Journal of Heart and Lung Transplantation (als adviseur) en is hij redacteur van het tijdschrift Psychosomatic Medicine. Dr. Kop zal in Tilburg verder vorm geven aan zijn onderzoek omtrent de wisselwerking tussen psychologische en biologische factoren in het klinische beloop van cardiovasculaire en andere medische aandoeningen.