Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3e tranche stimuleringsregeling woningbouwprojecten succesvol

14-06-2010

Het aantal inschrijvingen op de 3e tranche van de stimuleringsregeling woningbouwprojecten heeft het beschikbare subsidiebudget ruimschoots overschreden.

Als onderdeel van het totale pakket met crisismaatregelen heeft het kabinet in 2009 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van de woningbouw en de werkgelegenheid. Met de in 2009 opengestelde 1e en 2e tranche van de stimuleringsregeling woningbouwprojecten is 250 miljoen euro besteed. Op 8 april 2010 heeft het kabinet de 3e en tevens laatste tranche van deze stimuleringsregeling voor gemeenten opengesteld. Hiervoor is 100 miljoen euro beschikbaar.

Aangescherpte eisen

Gemeenten hadden tot en met 10 mei de gelegenheid om projecten in te dienen. Ondanks de aangescherpte eisen met betrekking tot de hoogte van de eigen bijdrage die van gemeenten wordt gevraagd, is in totaal voor ca. 750 woningbouwprojecten subsidie aangevraagd. De door gemeenten aangevraagde subsidie telt op tot circa 175 miljoen euro. Omdat hiermee het beschikbare budget van 100 miljoen euro ruimschoots wordt overschreden zal de subsidie op basis van een tender aan projecten worden toegekend. Projecten waarvoor de bouwvergunning is verleend hebben voorrang op projecten waar de bouwvergunning nog niet is verleend en aanvragen waar naast te subsidiëren woningbouw extra m2 bruto vloeroppervlak (bijvoorbeeld voorzieningen en parkeergarages) worden gerealiseerd, hebben voorrang op projecten waar dit niet het geval is. Deze extra m2 bruto vloeroppervlak leveren namelijk extra werkgelegenheid op.

Uiterlijk op 18 juni maakt de minister voor Wonen, Wijken en Integratie bekend welke woningbouwprojecten voor subsidie in aanmerking komen. Voorwaarde bij subsidieverlening is dat uiterlijk op 31 december 2010 moet zijn gestart met de bouwkundige werkzaamheden.