FNV Bondgenoten

Bescherming tegen bestrijdingsmiddelen in glastuinbouw moet beter:Spuiten een must? Bescherm bewust!

Ongeveer 70.000 werknemers en ondernemers in de glastuinbouw en hovenierssector ontvangen deze week informatie op ansichtkaarten over bescherming bij bestrijdingsmiddelengebruik. De bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in deze sectoren kunnen bedreigend zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Veel werknemers en ondernemers beschermen zich echter niet genoeg tegen de risico's van deze middelen bleek uit een enquête. Op initiatief van FNV Bondgenoten is daarom gestart met een campagne om de onwetendheid tegen te gaan; Spuiten een must? Bescherm bewust!

Frans de Beer, FNV Bondgenoten: "Op de website www.beschermbewust.nl kunnen gebruikers van bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld duidelijkheid krijgen over de risico's en de manier om je te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen als herbicides en insecticides. Niet alleen de bescherming bij het gebruik is belangrijk, maar ook wanneer je weer de kas in kan gaan zonder bescherming. Als je dat niet weet loop je een groot gezondheidsrisico. Ondernemers moeten daarom ook hun werknemers goed voorlichten over de risico's en zorgen voor een gezonde werkplek."

Bestrijdingsmiddelen kunnen bij verkeerd gebruik hele vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals het veroorzaken van een verminderde vruchtbaarheid en allergische reacties. Veel middelen zijn ook kankerverwekkend. Gebruikers van bestrijdingsmiddelen weten vaak niet welke beschermingsmiddelen zij nodig hebben, of gaan te snel weer een kas in waar gespoten is. Vaak durven zij hun werkgever niet om informatie over de middelen en het gebruik te vragen. Bovendien komt het regelmatig voor dat de werkgever zelf ook niet weet waar hij deze informatie moet zoeken.

Dit bleek uit een groot aantal gesprekken met werknemers en ondernemers in hovenierssector en in de glastuinbouw, en uit een enquête onder deze groepen. Tweederde van de werknemers in de glastuinbouw gaf aan dat hun werkgever hen zelden of nooit voorlicht over de risico´s van bestrijdingsmiddelen en over maatregelen om deze risico´s te voorkomen. Dit terwijl driekwart van de ondernemers meldde dat zij hun medewerkers wel ´geregeld of af en toe´ voorlichten.

Met dit initiatief willen werkgevers- en werknemersorganisaties de ondernemers steunen in hun verplichting om goed voor te lichten, en ook de werknemers zelf de weg wijzen naar heldere en praktische informatie.

Ongeveer 140.000 mensen zijn vast of als uitzendkracht werkzaam in de glastuinbouwsector en hoveniersbranche.

Het initiatief van FNV Bondgenoten wordt ook ondersteund door de LTO Glaskracht, CNV Vakmensen, Productschap Tuinbouw, Nefyto en Stigas.