Gemeente Enschede

Gemeente wil voor 2012 bouwen

De provincie Overijssel heeft definitief toegezegd EUR 7 miljoen uit het programma `Investeren in Overijssel' te reserveren voor de Spoorzone. De bevestiging werd gedaan in een overleg tussen de beide colleges vorige week. De Spoorzone geldt als de belangrijkste binnenstedelijke herstructureringsopgave voor de komende jaren in Enschede. De gemeenteraad van Enschede heeft eerder aangegeven bij een positief besluit eenzelfde bedrag te willen vrijmaken voor de Spoorzone.

Met deze toezeggingen kan een start worden gemaakt met de ontwikkeling van de eerste fase van de Spoorzone. Het betreft plannen voor het gebied gelegen tussen de Molenstraat - Visserijstraat - Nieuwe Schoolweg. De planning is om hier voor 2012 te starten met de eerste bouwactiviteiten. Volgens projectwethouder Myra Koomen is dit zeker haalbaar: "Met dit `startkapitaal' kunnen we, samen met ontwikkelaar Proper-Stok en corporatie De Woonplaats, in volle vaart vooruit met de Spoorzone en zorgen voor de noodzakelijke kwaliteitsimpuls aan de noordkant van de binnenstad", aldus de wethouder. "Het is een echte multiplier", vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte, Wonen en Milieu. "Het gebied biedt ruimte aan woonvormen voor bijzondere doelgroepen (gehandicapten, ouderen, starters). In de plannen zal ruimtelijke kwaliteit een belangrijke rol gaan spelen."

Binnenstadstruinmilieu
Enschede wil de binnenstad in noordelijke richting uitbreiden. Door het creëren van een binnenstadstruinmilieu in dit gebied (Spoorzone) wordt de entree naar het centrum nog aantrekkelijker. De beoogde vernieuwende woon- en werkconcepten in de Spoorzone geven een extra dimensie aan de Enschedese ambitie om het centrum van Oost Nederland te worden.