Ziekenhuis kiezen op basis van 'aandacht'

14/06/2010 11:14

UVIT

Website VGZ biedt patiënten kwaliteitsgegevens ter vergelijking zorginstellingen

Patiënten die een behandeling in een ziekenhuis moeten ondergaan, kunnen voortaan op de website van zorgverzekeraar VGZ zien welke ziekenhuizen het beste scoren op het kwaliteitscriterium 'aandacht'. Het is het nieuwste onderdeel van Vergelijk & Kies, dat onafhankelijke informatie biedt over de medische kwaliteit, het patiëntoordeel en de wachttijd van de ziekenhuizen in Nederland.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de mate van aandacht die een arts of specialist heeft voor patiënt, in grote mate bepalend is voor de ervaren kwaliteit. Daarbij gaat het om vragen als: 'Leggen de artsen dingen op een begrijpelijke manier uit?' 'Nemen de artsen genoeg tijd voor de patiënt?' 'Is er ruimte voor het stellen van vragen?' 'Voelt de patiënt zich serieus genomen?'

De gegevens die Vergelijk & Kies nu biedt, geven de patiënt inzicht daarin. Het gaat om de zogeheten CQ-index, de Customer Quality Index. Dit is een gestandaardiseerde systematiek voor het meten, rapporteren en analyseren van klantervaringen in de zorg, ontwikkeld door de Stichting Miletus.

Met de vergelijkingstool Vergelijk & Kies biedt VGZ haar verzekerden de gelegenheid de kwaliteit van ruim 400 ziekenhuizen en klinieken en 90 GGZ-instellingen te vergelijken op diverse punten. Daarmee krijgen patiënten de mogelijkheid hun keuze voor een zorgaanbieder te maken op basis van kwaliteit. De applicatie is ontwikkeld door MediQuest, een onafhankelijke organisatie die is gespecialiseerd in het vergelijken van gegevens in de gezondheidszorg.

Ook bij de inkoop van zorg speelt de kwaliteit van de zorgprofessionals en zorginstellingen een belangrijke rol, en dat zal in de toekomst zeker nog toenemen. Voor en namens haar verzekerden draagt VGZ zo bij aan de verhoging van de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg. Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM dat hierin nog grote kwaliteitsverschillen bestaan.


--------------------Einde persbericht-----------------------------------